109992
20:10 3.022021

В Ужгороді відбулися Загальні збори Закарпатського регіонального відділення Асоціації міст України

Життя 2626

2 лютого 2021 року в Ужгородській міській раді відбулись Загальні збори Закарпатського регіонального відділення Асоціації міст України. Асоціація міст України – давно має статус всеукраїнської, активно представляє позицію та захищає інтереси місцевого самоврядування, веде від імені громад діалог з органами державної влади на всіх рівнях. Найбільш активний і фаховий учасник впровадження децентралізаційної реформи в Україні: Асоціація міст України розгорнула центральний офіс впровадження реформи та регіональні офіси, в тому числі на Закарпатті. Наразі Асоціація міст України (АМУ) об’єднує та представляє інтереси 909 територіальних громад, серед них – понад 20 територіальних громад Закарпаття.

Відкрив збори голова Закарпатського РВ АМУ, Ужгородський міський голова Богдан Андріїв. Акцентував увагу на ролі Асоціації міст України щодо діяльного захисту інтересів місцевого самоврядування та територіальних громад, що особливо проявилось під час впровадження децентралізаційної реформи.

Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан у вітальному слові зауважив, що АМУ невдовзі відмічатиме 30 років діяльності в інтересах територіальних громад та місцевого самоврядування. «Наші аналітики опрацьовують сотні нормативних актів: урядових ініціатив, законопроєктів, для того, аби ефективно захищати інтереси місцевого самоврядування та територіальних громад. Наразі важливим завданням для нас є збільшення надходжень з податку на доходи фізичних осіб до місцевих бюджетів, чим підвищити фінансову спроможність усіх територіальних громад».

У свою чергу виконавчий директор Закарпатського РВ АМУ Олег Лукша у звітній доповіді поінформував учасників зборів про здобутки у роботі виконавчої дирекції за минулий рік, вніс пропозиції до перспектив роботи у 2021 році. «Радий повідомити, що зо два десятка громад вже виявили наміри доєднатися до нашої Асоціації, яка у надзвичайно важливий для громад рік показала свою ефективну роботу та підтримку місцевому самоврядуванню. Вже найближчим часом Закарпатське регіональне відділення налічуватиме більшість територіальних громад краю, в яких проживає більше 80 % населення області».


Під час Зборів Богдана Андріїва повторно обрали головою Закарпатського регіонального відділення АМУ та підтвердили повноваження виконавчого директора Олега Лукші. Також обрали членів Правління АМУ від Закарпаття. Ними стали Ужгородський міський голова Богдан Андріїв, Мукачівський міський голова Андрій Балога та Тячівський міський голова Іван Ковач, що представлятиме також інтереси сільських і селищних рад та рад малих міст на центральному рівні.

Серед найбільш актуальних і важливих питань для всіх 64-х територіальних громад Закарпаття Загальні Збори обговорили та підтримали пропозиції виконавчої дирекції ЗРВ АМУ щодо: утворення регіонального об’єднання старост сіл як нового і важливого реформного інституту місцевої демократії; забезпечення провідної координуючої та практичної навчально-методичної участі ЗРВ АМУ у створенні та організації діяльності Регіонального консорціуму фахових організацій і установ з підготовки та/або підвищення кваліфікації посадовців виконавчих структур і депутатів та старост “Академія розвитку громад і регіону “Нове Закарпаття” (проблема кадрів та рівня їх кваліфікації в місцевих радах одна з найболючіших). Підтримано також звернення громадських наукових організацій та місцевих асоціацій ОМС краю до обласної ради щодо відновлення повноважень Закарпаття представляти 4 регіони Західної України у Міжрегіональній асоціації “Карпатський Єврорегіон” відповідно до принципу ротації.

Після завершення зборів Виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан разом з головою Закарпатського РВ АМУ Богданом Андріївим та виконавчим директором Закарпатського РВ АМУ Олегом Лукшою відповіли на запитання присутніх журналістів місцевих телеканалів.

Закарпатське РВ АМУ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини