109881
14:36 31.012021

На Перечинщині торік 70 матерів-одиначок народили дітей

Життя 7688

Районні відділи РАЦСів (РАЦС – реєстрація актів цивільного стану) вивели статистичні дані за минулий 2020 рік.

У начальника Перечинського районного відділу ДРАЦС (Державної реєстрації актів цивільного стану) Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції України (м.Івано-Франківськ) Олесі Попович кореспондент «Карпатського об’єктива» дізнавалася про Перечинщину.

– Олесе Євгенівно, яка ситуація  із народжуваністю та смертністю по Перечинщині?

– Демографічна ситуація по Перечинщині невтішна – смертність перевищує народжуваність. Протягом 2020 року відділом державної реєстрації актів цивільного стану та виконкомами сільських рад району складено актових записів: 408 про народження і 454 про смерть. Як бачимо, померло на 46 чол. більше, як народилося. Померлі мали різний вік, на вічний спочинок відійшло чимало людей похилого віку, мали за 80 років. Декілька прожило понад 90 літ.

Зауважу, що мертвонароджені реєструються як народжені, таких було троє. Від трьох місяців до року померло 10 діток, з них шестеро у Порошкові, двоє у Перечині, по одній дитинці у Т.-Пасіці та Т.-Поляні.

Зареєстровано 70 народжень відповідно до ст.135 Сімейного кодексу України. Це означає, що 70 діток народили матері-одиначки. Від загальної кількості породіль це 17,15 відсотків. Цю статистику дають нам жінки ромської народності. Деякі з них у статусі матері-одиначки мають по 6-8 дітей.

– Відомо, що роблять так заради дитячих соціальних виплат.

– Наразі змінити цю ситуацію неможливо.

 – А що маємо щодо шлюбів та розлучень?

– Протягом минулого року уклало шлюб 120 пар. 240 молодих людей стали на рушничок щастя. Зареєстровано два шлюби  громадян України з іноземними громадянами. Одна жінка декілька років проживала разом з громадянином Російської Федерації. Зрештою молоді люди вирішили узаконити стосунки.

57 пар розірвало шлюб, з них за взаємною згодою – 11 пар, а за рішенням суду – 46 пар.

 – Яка причина розлучень?

 – Різна. Зазвичай розлучаються через різні погляди на життя. Молодь не готова до сімейного життя, до ведення спільного бюджету. Розірвали шлюб і подружні пари, які разом прожили від 21 до 35 років. За їхніми словами, втрачено почуття довіри та любові, спільні діти вже дорослі, живуть окремо, а вони не хочуть жити у фіктивному шлюбі про людське око.

 – Які імена були популярні і які рідковживані?

– Переважна більшість батьків повертається до традиційних українських імен, таких як: Іван, Василь, Олександр, Богдан, Ганна, Софія, Дарина, Анастасія. Рідковживаними назвали такими іменами: Мая, Адіна, Ізмаїл, Реян, Рувим, Саваш, Ася, Ясмін.

Тетяна ГРИЦИЩУК

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах