109876
09:48 31.012021

На Закарпатті ромам допомагають працевлаштуватися під час пандемії COVID-19

Життя 2936

На Закарпатті розпочалася програма, яка допоможе працевлаштувати ромів, які втратили роботу чи не можуть працевлаштуватися під час пандемії COVID-19. За даними дослідження впливу та наслідків поширення коронавірусу в Україні (в т.ч. у Закарпатській області) на ромські громади, проведеного VoxPopuli Agency на замовлення Міжнародного фонду “Відродження” у квітні 2020 року, виявлено, що у 62% ромів найактуальнішою проблемою є фінансові труднощі. 75% повідомили, що ніхто із їхнього домогосподарства не мав роботи на момент проведення опитування. Абсолютна більшість респондентів (88%) повідомили про зменшення доходів свого домогосподарства за останні 30 днів, причому 77% вказали на значне зменшення.

Зважаючи на близькість Закарпатської області до кордонів, в зв’язку з карантином переважна більшість ромів втратили можливість заробітку за кордоном. У разі продовження карантину, згідно з опитуванням, стійкість переважної більшості ромських домогосподарств буде уражено. Перш за все це погіршить їхню здатність оплачувати комунальні послуги (73%), основні потреби (70%).

Проаналізувавши місцевий ринок праці ЗОБФ «Романо Лунго Трайо» вирішив налагодити партнерські зв’язки та запропонувати співпрацю кільком місцевим підприємцям та власникам бізнесів: швейне виробництво, станції сортування сміття АВЕ, супермаркети «Сільпо», «Дастор», меблеві та ремонтні майстерні, СТО, заправні станції. Ініціативу підтримав МФ “Відродження”, було надано кошти для реалізації проекту “ Підтримка ромським нацменшин під час пандемії Ковід – 19”. Основна мета проекту – це збільшення рівня працевлаштування ромської нацменшини м. Ужгород та с. Холмок, Концово, Розівка Закарпатської області шляхом проведення навчальних тренінгів з можливістю подальшого працевлаштування у партнерських організаціях у жовтні 2020 – березні 2021р.

Благодійний фонд «Романо Лунго Трайо» уклав домовленість із Закарпатською обласною службою зайнятості, Ужгородською районною філією Закарпатської обласної служби зайнятості, Ужгородською міською службою зайнятості, спеціалісти яких будуть проводити навчання в форматі лекцій, воркшопів та тестування, направлені на збільшення рівня можливостей ромів працевлаштуватися та з неформальної форми зайнятості перекваліфікуватися за іншими напрямками. Також до тренінгів будуть залучені представники бізнесів, з якими домовлено про співпрацю.

У жовтні 2020 р. було сформовано дві групи 20 осіб в Ужгороді та три групи 30 осіб в Ужгородському районі. Набір у групи відбувався також за критеріями: наявність документів, бажання вчитись та працювати, опановувати нові знання та навички. Під час тренінгів учасники дізнавалися про технології активного пошуку роботи, вивчали комп’ютерну грамотність з можливістю продовження навчання й підвищення навичків, проходили практичні заняття як знайти роботу в соц. мережах та інтернеті, підготовку до співбесіди з працедавцем тощо.

Одночасно проводилися зустрічі з представниками підприємств, які знайомили учасників заходу з діяльністю підприємства, вакансіями, графіком роботи, умовами оплати праці, основними завданнями та обов‘язками, про місце роботи, можливості навчання та стажування на робочому місці та дадуть відповідь на запитання. До співпраці приєдналися столярний цех ЗРМЛТД в с. Розівка, швейний цех в с. Концово, СТО в с. Холмок та м. Ужгород, заправні станції Маркет в м. Ужгород та с Розівка, мережа супермакетів “Сільпо” в м. Ужгород, супермаркет “Дастор”, станції сортування сміття АВЕ в.м. Ужгород та ремонтні майстерні в селах та в м. Ужгород.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах