109856
08:51 31.012021

У Закарпатському музеї відкрилася виставка об’єднання митців ім. Міхая Мункачі. ФОТО

Життя 5250

У рамках традиційних святкувань Днів угорської культури на Закарпатті 29 січня 2021 року в Закарпатському музеї народної архітектури та побуту відкрилася виставка робіт членів творчого об’єднання митців ім. Міхая Мункачі.

Цьогоріч у виставці беруть участь двадцять один митець, презентуючи 49 робіт. У переважній більшості це живопис та графіка, а також декоративно-прикладне мистецтво. Вже багато років поспіль учасниками виставки є подружжя Петро та Габріела Шолтеси, колишній співробітник музею, член Товариства Олександр Балог. На своїх полотнах вони передають атмосферу старого Ужгорода, а також сільські пейзажі. Виставка демонструє й передачу мистецтва живопису від старшого покоління до молодшого. Свої роботи презентує внук Петра та Габріели Шолтесів Мартін Шолтес, студент Закарпатської академії мистецтв. Як завжди професіоналізмом виконання виділяються твори Яноша Кліси, ніжністю та жіночою чуттєвістю графічні роботи Едіти Нігріні. Завжди впізнаваним є стиль Яноша Рейті. На цей раз це три графічні роботи з алегоричним філософським змістом. Привертають увагу твори, виконані на шкірі авторства Іштвана Брінкача, а також ткана ікона Кристини Кліси. Коренепластику репрезентує Олександр Цанько, який займається цим мистецтвом уже багато років.

У виставці також взяли участь Аттіла Бадов, Габор Гомокі, Беата Вашкович, Андрій Куруц, Володимир Лезу, Ольга Скакандій, Еріка Калітич, Андрея Павук, Микола Шете, Петро Матл.

Голова Товариства угорської інтелігенції Закарпаття Юрій Дупко, який є організатором заходу, зауважив, що День угорської культури традиційно відзначають, вшановуючи угорський національний гімн. Його слова були написані 22 січня 1823 року Ференцем Келчеї. Під час відкриття експозиції Юрій Дупко розповів присутнім про рік, що минув, у житті організації, а також вручив дипломи та почесні грамоти членам товариства за їхню активну творчу діяльність і високу професійну майстерність. З вітальним словом виступили директор ужгородського скансену Василь Коцан, голова закарпатського осередку Національної спілки художників Закарпаття Борис Кузьма, а також представники дипломатичних служб Угорської Республіки.

Всіх поціновувачів образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва угорців Закарпаття запрошуємо до музею. Виставка триватиме впродовж двох тижнів, повідомляє Закарпатський музей народної архітектури та побуту.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Великий Четвер: відбувся чин омивання ніг військовим і День священства
08:30
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Всі новини