109667
16:06 24.012021

Карантинна ситуація та її вплив на образотворче мистецтво Закарпаття

Життя 2159

Торік Товариство угорських митців Закарпаття образотворчого та прикладного мистецтва ім. Імре Ревеса (RIT) відзначило 30-ту річницю створення. З цієї нагоди голова організації Агнеш Кулін розповіла про труднощі, спричинені епідемією коронавірусу, пропущені виставки й те, як вдалося пережити цей ювілейний рік та чи було реалізовано нові ініціативи і проєкти у 2020-му.

– Товариство закрило 2020-й прекрасною зимовою виставкою та традиційною церемонією нагородження. Але згадаймо, як рік розпочався!

– Важко оцінювати цей рік. 2020-го Товариство угорських митців Закарпаття образотворчого та прикладного мистецтва ім. Імре Ревеса відзначило своє 30-річчя, і цей ювілейний рік розпочався з багатьох цікавих для нас ідей та можливостей, які раптово змінили напрям і здебільшого відповідали духу очікування, постійної адаптації та перенесення. Зазвичай я підбиваю підсумки нашої діяльності під час відкриття зимової виставки наприкінці року. Традиційно перераховую, де і які події відбувалися, з ким вдалося провести спільні заходи. Але тепер у мене аж два списки. В одному з них заплановані виставки та круглі столи, заходи, які довелося перенести та які очікують на проведення; у другому – результати цього незвичного та важкого періоду. На жаль, перший список набагато довший, ніж хотілося б. Якщо визначати кількісно, то понад десять наших виставок не вдалося провести. Минулого року ми запланували кілька турів, у тому числі й український. Збиралися відвідали також Брюссель, але, на жаль, і цього не сталося. Крім того, через карантин не вдалося провести й чимало тих спільних проєктів, які вимагали особистого контакту. Але ці плани не кануть у Лету. Сподіваємося, що реалізуємо їх у найближчі роки.

– Художники також опинилися в складній ситуації, практично не було виставок, пленерів, творчих симпозіумів.

– Підтримка зв’язку в онлайн-форматі та дотримання дистанції ускладнювали роботу всіх, зокрема митців. Художникам, які обмежилися власними майстернями, доводилося стикатися з багатьма проблемами. Ми переглянули свої звички та методи як індивідуально, так і масово. Процес творення може бути одиноким, таким, що вимагає співпраці двох або більше людей, але в довгостроковій перспективі неможливо творити, перебуваючи в постійній ізоляції, спілкуючись у цифровому просторі й дотримуючись дистанції. Адже імпульси та враження, котрі надходять ззовні, важливі у творчому процесі. А сприйняття мистецтва в нинішній ситуації значно звузилося. Такий стан справ далекий від ідеального для тих, хто працює в традиційних техніках та жанрах, обмін репродукціями й аналіз відгуків, які надходять, – лише невелика відрада, що відповідає тільки незначній частці художніх ідей. Особистий контакт творець – витвір – одержувач не замінять цифрові пристрої.

– Незважаючи на всі труднощі, усе-таки вдалося реалізувати нові проєкти.

– Не всі наші плани провалились у 2020 році, оскільки ми розпочали два нові проєкти зі своїми партнерами та друзями. Зокрема разом із Літературною спілкою ім. Вілмоша Ковача (KVIT) започаткували проєкт під назвою «Відчинене вікно: слова на картинах та картини в словах». Він заснований на співпраці угорських письменників з митцями образотворчого та прикладного мистецтва Закарпаття, а його вихідною точкою є взаємозв’язок між жанрами. «Що було першим, слово чи картина?» – відповідь на це питання може дати основу для теми. Ми передбачаємо, що завдяки застосуванню на практиці таких понять, як екфраза, метафора, перефразування, синонім, розповідь, у майбутньому можуть народитися повісті та ліричні роздуми як реакція на творчість наших членів. Для запуску проєкту ми організували симпозіум у вересні в приміщенні Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ, де розповіли про можливості та наші ідеї. Ласло Варі Фабіан також допомагає спільній роботі як лектор-консультант. Ми розраховуємо на довгострокову перспективу і сподіваємося, що вже цього року зможемо представити роботи зацікавленим.

Другим проєктом 2020-го стала серія RIT&BARÁTOK – ДРУЗІ – FRIENDS. Ми просимо художників переробити наш логотип у власному стилі, надаємо заохочувальні призи членам Товариства та друзям-митцям. Певні роботи вже представили на зимовій експозиції. Ми також створимо цифровий каталог для проєкту у 2021 році, а потім покажемо роботи на незалежній камерній виставці.

Ці два проєкти дуже важливі, оскільки це спільна діяльність, у якій ми можемо мислити і творити разом зі співавторами та іншими художниками.

– Які плани на нинішній рік?

– Багато пропущених виставок та заходів слід надолужити. Не знаю, наскільки це вдасться, щось, напевно, зможемо реалізувати, але ми вже не максималісти. Оскільки 2020 рік минув у дусі пристосування, вважаю, що й протягом нинішнього ми повинні очікувати того ж. На жаль, не змогли відсвяткувати день народження разом із колегами та друзями, щоб провести цей ювілейний рік. Але залежно від ситуації за допомогою журналістів телеканалу TV21 Ungvár створили кілька відеорепортажів. У них ми представили 30 років діяльності Товариства, а нашу виставку 2020-го також хочемо зробити більш доступною завдяки відеоекскурсії.

Намагаємося збагатити своє цифрове життя та трохи глибше подумати в цьому напрямі. У діяльності, яка відтіснилась у віртуальний простір, ми також помітили й багато позитивних моментів, які дотепер неодноразово проходили повз нашу увагу, особливо щодо повідомлення інформації й комунікації. Крім того, ми мали час подумати про структуру організації та майбутнє, як трохи оновити, омолодити Товариство та представити себе більш доступно і зрозуміло. На цьому шляху є багато можливостей для вдосконалення, одже бачимо, що все ще трапляються помилки. Тепер чіткіше розуміємо, у якому напрямі нам треба рухатися, тож у цьому плані минулий рік був дуже корисний.

Хочу подякувати нашим друзям, членам Товариства, спільноті, яка любить мистецтво, стежить і підтримує нашу роботу протягом року, за її розуміння та постійне очікування, а також за спільну працю! Ми знаємо, що цей важкий період перехідний і не буде постійним. Вдячні багатьом за те, що наша організація може працювати й наші члени отримують допомогу для своєї творчості. Від імені всіх членів Товариства угорських митців Закарпаття образотворчого та прикладного мистецтва ім. Імре Ревеса дякую організаціям та установам Угорщини й Закарпаття за постійну підтримку. Сподіваємося, незабаром ми зможемо насолоджуватися компанією одне одного та МИСТЕЦТВОМ! Ми чекаємо нових років з нетерпінням, із планами й надіями та з вірою, що в майбутньому зможемо зустрічатися і разом святкувати ще багато разів.

Вікторія Рего/Rehó Viktória/karpataljalap.ne

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини