109654
12:10 23.012021

Єдина запорука прогресу нації – талант, вважає Наталія Вараді

Життя 2850

Талановиті люди – запорука розвитку країни, нації. Саме вони здатні принести зміни в соціально-економічній сфері, саме завдяки їм досягаються результати, які піднімають на висоту. Благодійний фонд «ГЕНІУС», якому цьогоріч виповнюється десять років, відіграє ключову роль у підтримці талановитих дітей та молоді угорської громади Закарпаття. Про підтримку та розвиток молодих талантів ми спілкуємося Наталією Вараді, директором Благодійного фонду «ГЕНІУС».

– Яким видався 2020-й з точки зору роботи Благодійного фонду «ГЕНІУС»?

– У нас за плечима важкий рік, але якщо хтось щось дуже любить, намагається це робити з віддачею, це важливо для нього, він шукає і знаходить можливості виконати завдання і досягти мети. За роки навчання в інституті я навчилася дотримуватися важливого принципу: «Не виправдання шукай, а рішення, бо поки шукаєш виправдання, вже міг би вирішити проблему». Ми спробували оцінити, як можемо реалізувати наші заходи, проконсультувалися з владою, і врешті-решт нам дозволили реалізовувати програми, лише замість таборів відбулися гурткові заняття. Січень минулого року ми розпочали рік як завжди, з професійних занять із різних предметів. «Математичні вихідні» були першими, участь у заняттях взяли ті учні, котрі досягли відмінних результатів на обласному конкурсі, організованому Закарпатським угорськомовним педагогічним товариством. Після цього відбулися заняття з біології, хімії, географії, згодом вихідні угорської мови та літератури, історії. Вперше ми провели і вихідні із занять англійською та українською мовами. Відтак, запровадили карантин і навесні відбулися тривалі канікули. Після цього ми почали контактувати із закордонними установами та організаціями щодо того, як вони планують життя далі.

– Протягом літа, адаптуючись до ситуації, фонд успішно провів деякі із запланованих заходів. Мабуть, було непросто з точки зору організації.

– Після того, як ми поспілкувалися із кількома закордонними вищими навчальними закладами, ми нарешті провели наукову студентську конференцію, яку пропустили у травні, в онлайн-форматі в Google Meet. Це було дуже важливо, тому що набрані тут бали відіграють значну роль для подальшого навчання в Угорщині. Крім того, вже рік діє програма стипендій для дослідників Закарпатської угорської професійної колегії імені Ілони Зріні, тому цей захід слід було провести. У конференції взяли участь 36 доповідачів, 26 з яких журі допустило до участі в Національній науковій студентській конференції. Після цього ми почали проводити свої літні заходи, лише не у формі таборів, а у формі професійних гуртків. Міжнародний турнір із гандболу пам’яті Йожефа Зупко через закриті кордони ми не змогли провести. А кубок із футболу ім. Єно Бузанскі традиційно провели з дотриманням протиепідемічних норм, тобто мали звернути увагу на те при організації, аби більше сорока осіб не було одночасно в одному місці на відкритому просторі.

Нам удалося реалізувати заняття з акторської гри та спорту. Вперше провели навчання з гри на гітарі, під час якого діти під керівництвом Йожефа Івашковича вчились накладати вірші на музику. Також відбулися заняття з народних музики і танців. Також нам удалося провести VI-й конкурс із пошуку талантів закарпатської народної музики та народних танців. Оскільки обмежити кількість учасників на сорок нам не вдалося, то нам дозволили його провести на сцені парку розваг с. Пийтерфолво. У серпні відбувся онлайн-концерт «Zenevarázslat», а потім другу частину заходу у вересні ми провели вже у приміщенні Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ, тут також присудили різні стипендії. Відбувся вступний іспит на стипендіальну програму «Collegium Talentum», куди ми запрошували серйозних дослідників, які в майбутньому бажають стати закарпатською інтелектуальною елітою. В рамках цієї програми студенти отримують стипендію в розмірі мільйона форинтів для проведення грунтовної дослідницької роботи. Ми прийняли сімох учасників. Ми також оголосили та успішно реалізували конкурси на стипендії імені Ендре Аді, Ілони Зріні та Калмана Шоша. Згодом успішно пройшов і так званий захід «подорожуючий університет». Зараз життя знову зупинилося, ми знову працюємо з дому, організовуємо заходи на наступний навчальний рік.

– Благодійному фонду нещодавно виповнилося десять років.

– Зізнаюся, це для нас трохи боляче через нинішню ситуацію, оскільки Благодійному фонду «ГЕНІУС» 14 січня виповнилося десять років. З цієї нагоди ми планували великий масовий захід, хотіли зібрати колишніх студентів, науковців. Але вже в серпні минулого року ми зрозуміли, що це буде неможливо. Сподіваємось, що «День талантів», запланований на 5 червня цього року, який також буде десятим, зможемо провести масово та урочисто.

– На вашу думку, наскільки важлива підтримка талантів на Закарпатті?

– Кожен певний регіон, край повинен спиратися на свої таланти. Тільки на їхніх знаннях можна побудувати економіку та розвиток країни. Без науки немає прогресу. Не випадково знання – це сила. Той, хто має правильні знання, може розрізнити хороше і погане, корисне та марне. Талановита людина знадобиться завжди. Талант – єдина гарантія прогресу світу, суспільства, економіки, розвитку нації. Водночас, цих дітей потрібно знайти, а також визначити, хто в чому найкращий, оскільки не всі можуть бути хорошими танцівниками, математиками чи спортсменами. Але кожен має певний талант, його потрібно знайти і розвинути. Завдання нашого фонду – знайти ці таланти та підтримати або направити у тому напрямку, в якому вони мають можливість розвиватися. Ми хочемо, щоб батьки знали: якщо їм потрібна допомога чи порада, вони можуть сміливо звертатися до нас. Єдиний шанс для країни, нації – знайти таланти та допомогти їм.

– Благодійний фонд «ГЕНІУС» – єдина організація на Закарпатті, яка охоплює всю територію Закарпаття щодо підтримки талантів.

– Ми намагаємось охопити всі сфери в широкому діапазоні. Наразі заняття на вихідних для розвитку талантів проводимо для учнів починаючи з третього класу, а наші програми охоплюють учасників до 35-річного віку. Ми намагаємось охопити якомога ширші вікові категорії, якомога більше напрямків. Сама ідея створення такого фонду виникла в ЗУІ ім. Ференца Ракоці ІІ та Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства. Фактично ми доповнюємо роботу Товариства, продовжуємо частину їхньої роботи. Вісім наших пунктів підтримують зв’язок із 99 угорськими школами на Закарпатті.

– Як почався нинішній рік?

– Ми думаємо про альтернативні рішення, хочемо реалізувати всі зазначені вище заходи. Вони знаходяться в стадії розробки. Хочемо почати з математики, якщо не вдасться вирішити з ночівлею, проведемо гурткові заняття. Ми плануємо провести всі наші заходи і цього року. Те, що було досі, існуватиме й надалі.

Еніке Вараді/Váradi Enikő/karpataljalap.net

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах