109594
19:17 21.012021

У Закарпатській ОДА обговорили розподіл гуманітарної допомоги та особливості її документування

Життя 2564

Керівництво області та представники організацій, отримувачі гуманітарної допомоги, зустрілися, щоб обговорити врегулювання проблемних питань стосовно розподілу гуманітарної допомоги та подання звітності про її використання.

«Закарпаття як прикордонна область має унікальне розташування, тому ми маємо більше можливостей співпрацювати як із представниками органів влади сусідніх країн, так із іноземними донорами.

Благодійна допомога від закордонних партнерів вкрай важлива для області, а особливо тепер, у часи пандемії», – зауважив голова Закарпатської облдержадміністрації Анатолій Полосков.

Минулого року область отримала гуманітарну допомогу від 13 країн світу. Це понад 100 гуманітарних вантажів та 5 транспортних одиниць – 4 швидкі та 1 пожежно-рятувальний автомобіль. Загальна вага всіх вантажів – більше 682 тонни.

У складі цих вантажів надійшли засоби для запобігання поширенню COVID-19: дезінфікуючі засоби та засоби індивідуального захисту, апарати ШВЛ, функціональні ліжка, медичне обладнання, засоби реабілітації та гігієни, допоміжний медичний матеріал для облаштування лікувальних підприємств, а також автомобілі швидкої допомоги. Серед них і вакцина для проведення планових вакцинацій дитячого населення області.

У 2020 році реалізовувалися гуманітарні програми стосовно додаткової соціальної підтримки багатодітних сімей, одиноких громадян, осіб з інвалідністю, а також людей, які опинилися у складних життєвих обставинах, зокрема й ромського населення.

Закарпаття отримало допомогу для покращення матеріальної бази закладів освіти – шкільні меблі та дошки, а також додатковий навчальний матеріал, канцтовари та рюкзаки для школярів.

Автопарки спеціального транспорту, пожежні загони та частини систематично оновлюють за кошти іноземних донорів.

Проте, за словами Михайла Петрішки, директора департаменту соціального захисту населення ОДА, надходження гуманітарної допомоги у 2020 р., якщо порівняти з 2019 р., знизилися – її обсяги складають 90% до загальної ваги надходжень 2019 р., та 62% – до загальної ваги надходжень 2018 р.

Така ситуація не тому, що зменшується кількість іноземних донорів, а через те, що потрібно вдосконалювати процес отримання гуманітарних надходжень та процедуру визнання вантажів гуманітарною допомогою.

Основні проблемні питання пов’язані з виконанням вимог протокольних рішень Робочої групи з питань гуманітарної допомоги при Мінсоцполітики України, що стосуються механізму розподілу гуманітарної допомоги отримувачем допомоги та доставки її до кінцевих набувачів – фізичних осіб.

Цими рішеннями Робоча група заборонила отримувачам передавати гуманітарну допомогу набувачам – юридичним особам, для подальшої передачі набувачам – фізичним особам, що ускладнило роботу з вантажами гуманітарної допомоги.

Останні зміни спричиняють додаткові ускладнення в роботі з гуманітарною допомогою, а саме:

– унеможливлюють надання гуманітарної допомоги фізичним особам, які з певних причин не мають можливості надати документи, що підтверджують особу;

– створюють додаткове навантаження на отримувачів допомоги, яке пов’язане з оформленням додаткових звітних документів за новими формами у короткі терміни;

– створюють навантаження на набувачів гуманітарної допомоги (юридичних осіб), яке пов’язане з оформленням додаткових звітних документів;

– підривають засади довіри до процедури отримання та розподілу гуманітарної допомоги (вимагання отримувачем відомостей про персональні дані фізичних осіб).

«Позиція Президента та Офісу Глави держави – розібратися у цих питаннях, напрацювати пропозиції для покращення цієї роботи, адже у нас є чимало донорів, котрі бажають нам допомогти.

Все і навіть більше, що залежить від Закарпатської ОДА, ми зробимо для того, щоб виправити цю ситуацію», – запевнив Анатолій Полосков.

Учасники сьогоднішнього засідання обговорили проблемні питання та висунули пропозиції щодо порядку розподілу гуманітарної допомоги та подання звітності про її використання, з якими керівництво області, депутати обласної ради та народні депутати ВРУ від Закарпаття звернуться до Кабінету Міністрів України, інформує ОДА.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді говорили про потенціал міст України та Словаччини
18:13
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, з 18 квітня по 1 травня обмежать рух автомобілів по вулицях Університетська та Перемоги
16:12
Громада Закарпаття співпрацюватиме із громадою Донеччини
15:51
Набір до патрульної поліції Закарпаття триває
15:31
Десятьом громадянам України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави
15:19
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників
14:53
Міжнародна наукова конференція на факультеті міжнародних економічних відносин в УжНУ
14:43
У Мукачеві завершується прийом заявок на участь у конкурсі піаністів
14:20
Закарпатській судовій охороні провели практичне заняття щодо виявлення зброї
13:50
Задушив до смерті: ужгородець, якого підозрюють у вбивстві мешканки Київщини, перебуватиме під вартою
13:36
Всі новини