109586
14:30 21.012021

Андраш Мештер про закарпатський туризм під час епідемії

Життя 3139

Коронавірус перевернув наше життя з ніг на голову, і хоча ми потроху вже звикаємо до цього, вірю, що кожен хоче, аби така ситуація закінчилась якомога швидше, адже пандемія негативно впливає на все. Але найбільше, мабуть, обмеження позначилися на сфері туризму. Підсумки минулого року підбиває голова Громадської спілки «Закарпатська угорська туристична рада» Андраш Мештер.

– Думаю, Спілка розраховувала не на такий рік.

– На початку 2020-го ще нічого не віщувало біди: як і щороку, ми розпочали організацію фестивалів, семінарів та інших заходів. XVI Міжнародний фестиваль різників у с. Геча, Берегівський винний фестиваль та Тиждень угорської кухні, котрий проводився увосьме, відбулися без проблем та обмежень. Затим раптом усе змінилося, і нам також довелося пристосовуватися до нової ситуації, тож ми змінили звичний ритм. Чимало заходів без проблем провели в онлайн-форматі, але, на жаль, відбулися не всі заплановані на 2020 рік події.

– На початку березня вдалося видати гастрономічний путівник Закарпаттям українською мовою.

– Після публікації угорською ми зробили все можливе, щоб закарпатський гастрономічний путівник вийшов українською. Це була масштабна робота – зібрати та відібрати всі ресторани, презентація яких у кінцевому підсумку ввійде до двомовного путівника. Цього року ми також працюємо над новим збірником, який, сподіваємося, побачить світ найближчим часом.

– Навесні провели конкурс найкращого обійстя та найгарнішого городу області.

– Так, але найголовніше – ми його знайшли. Спочатку оголосили конкурс найбільш квітчастого гостьового будинку та найгарнішого городу серед гостьових будинків Закарпаття. Участь у конкурсі могли брати лише ті господарі гостьових будинків, котрі отримали сертифікацію. Серед 30 конкурсантів титул «Найбільш квітчасте обійстя» отримав ресторан «Кулач» у с. Косонь. Друге місце посів гостьовий будинок «Ковач» у селі Шом, третє – гостьовий будинок Розалії Сабо в селищі Вишково. На конкурс «Найгарніший город» заявки подали 17 учасників. Перше місце присудили мотелю «Лончак» у с. Вари, друге – гостьовому двору «Сільвіка» в с. Дідово, третє місце посів гостьовий будинок «Олександра» в с. Великі Береги. Спеціальну нагороду здобув гостьовий будинок «Телетал» у с. Бене. Переможці отримали цінні призи.

– Які провели семінари?

– Навчання для власників гостьових будинків ми організували вже в онлайн-форматі. Хоча відбулося й кілька практичних занять, де змогли зустрітися близько сотні учасників. Тренінг в онлайн-форматі влаштували і для молодих підприємців та початківців туристичної сфери, а також тих, хто лише міркує над тим, щоб займатися чимось подібним та дотичним. Цей курс під назвою StartUp мав на меті професійно підготувати підприємців-початківців сфери туризму та надати учасникам рекомендації з таких ключових тем і питань, як маркетинг, старт бізнесу, написання грантових заявок, податкові та юридичні питання. Улітку ми організували тури для вже практикуючих екскурсоводів для обміну досвідом. Цей захід дав можливість ближче познайомитися із сучасними туристичними об’єктами за допомогою компетентних фахівців. Крім того, провели два семінари «Належна практика в сільському туризмі» для власників сільських садиб, чиї бізнес-плани успішно пройшли конкурс Благодійного фонду «Закарпатський центр економічного розвитку «Еган Еде» в категорії «Туризм».

– Чи зменшилася кількість членів Спілки у 2020-му?

– Наша організація підтримувала зв’язок зі своїми членами протягом року, а завдяки проведенню навчань їхня кількість навіть збільшилася. Відбулись і якісні зміни. Через епідемічну ситуацію на Закарпаття приїжджало мало туристів, тож власники сільських садиб та гостьових дворів змогли зробити суттєві ремонти на об’єктах. Ці важливі речі досить важко здійснити в сезон, коли туристичні групи їдуть одна за одною.

– Чого очікуєте від майбутнього?

– Позитиву. Ми дуже сподіваємося, що закінчиться епідемія та гнітючі обмеження і ми якнайшвидше зможемо розпочати організацію різноманітних заходів та фестивалів. Намагаємося спланувати свою роботу таким чином, щоб одразу бути готовими, як тільки з’явиться можливість, колоти свиней чи варити леквар. А також професійно представляти Закарпаття, демонструвати чудові туристичні цінності нашого краю на різноманітних виставках та фестивалях і в майбутньому. Будемо сподіватися, що незабаром усе знову повернеться до звичного перебігу подій.

SD/karpataljalap.net

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах