109571
08:45 21.012021

У закарпатському Заріччі підростає розсада ранньої капусти. ФОТО

Життя 10067

Якщо зазвичай весняно–польові роботи в селах починаються наприкінці березня – в квітні, то зарічанські фермери працюють вже з листопада–грудня. Щоправда, роботи проводять поки що не надворі, а в своїх теплицях.

«Вирощуванням ранніх овочів в Заріччі займається майже кожна родина», – розповідає Іван Бабич. «Нескладну роботу, як приміром, пікерування капусти, можуть виконувати навіть семирічні діти. Зараз в теплицях вже зеленіє розсада ранньої капусти. Поки що вона росте у таких собі лотках, ми називаємо їх касетами. Тут для кожної рослини – окрема комірка, ну а вже за кілька тижнів її висадять у відкритий ґрунт. Сіяти капусту місцеві починають на початку грудня, ну а дозріває овоч приблизно в квітні.».

dav

«Якщо колись овочевий бізнес приносив непогані гроші – то вже за останні кілька років прибутки впали в рази», – розповідає Любов Васько. «Наше родинне господарство невелике, всього 50 соток, після капусти, саджаємо, перець, баклажани, та інші овочі, та саме рання капуста завжди користувалась найбільшим попитом. Працювати на землі нам не звикати, найважче для нас знайти ринки збуту. Колись ми самі їздили продавати свою продукцію, як в інші регіони так і в сусідні країни: в Білорусь чи Прибалтику. Однак, минулого року, такої можливості не було. Врятувало те, що оптовики самі почали приїжджати за товаром. Біда, що інколи продукцію доводиться продавати майже по собівартості. Тож, овочівництво – бізнес досить затратний, а от віддачі, як хотілося б, вже немає. Ви лише уявіть, насіння ми купуємо в євро, а продаємо продукціє в гривнях, тож наш бізнес залежить як від курсу валют так і від погодніх умов».

Місцеві розповідають, зимові місяці завжди найважчі, адже востаннє дохід отримували ще в жовтні, від продажу врожаю перцю. Зараз фермери з нетерпінням чекають, коли достигне рання капуста. А ще сподіваються на прихильність погоди та на те, що буде можливість її продати.

Світлана КОМЛЄВА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах