109479
14:37 15.012021

Вісім мобільних бригад та чотири етапи вакцинації: на Закарпатті розповіли про ситуацію із COVID-19

Життя 5134

1885 ліжок розгорнуто на Закарпатті для лікування хворих на коронавірус у 18-ти обласних закладах охорони здоров’я.

Про це нині під час брифінгу розповіли директор департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОДА Анатолій Пшеничний та обласний епідеміолог Вікторія Тимчик.

– На сьогодні завантаженість ліжок становить 33%. Із цих хворих, третина потребує кисневої підтримки. Нині в області усі заклади охорони здоров’я, які лікують пацієнтів із COVID-19, на 73,8 % забезпечені підведенням кисню. 80% – буде протягом першого кварталу, коли ми дочекаємося 11 кисневих станцій-генераторів по закладах охорони здоров’я. Це дасть змогу ще до 250-300 ліжок підвести кисень, – розповів начальник департаменту охорони здоров’я.

За словами Анатолія Пшеничного, хвороба майже оминає дітей. Наразі, на Закарпатті більше хворіють молоді люди працездатного віку. Після низки новорічно-різдвяних свят зросла кількість хворих, в тому числі госпіталізацій. За минулу добу на Закарпатті у 100 осіб підтверджено COVID-19, троє пацієнтів померло. Загалом з початку пандемії у 29484 закарпатців встановлено діагноз COVID-19, із яких – 2273 медики та 1504 діти.

– Хочу звернутися до закарпатців, аби вони не займалися самолікуванням. У кожного з нас є сімейний лікар, який може відрізнити ГРВІ та COVID-19. Пацієнт може отримати безкоштовне ПЛР-тестування, якщо має симптоми, або ж підозри на коронавірус, він був контактний тощо. Направлення на тест повинен вам надати ваш сімейний лікар. Не потрібно нехтувати ні часом, ні своїм здоров’ям, – зазначив Анатолій Пшеничний.

Як розповіла обласний епідеміолог Вікторія Тимчик, стримувати поширення COVID-19 можна двома шляхами: локдауном та вакцинацією.

– Увесь світ рухається у напрямку вакцинації. Україна також не відстає. Наразі у нас вже є затверджена дорожня карта із впровадженням вакцини проти COVID-19. Наразі на Закарпатті ми сформували вісім мобільних бригад, які будуть займатися щепленням від коронавірусу. Загалом буде чотири етапи вакцинації. На першому етапі будуть вакцинуватися медичні працівники, особи похилого віку у спеціальних інтернатах, військовослужбовці, Нацгвардія тощо, – поінформувала Вікторія Тимчик. – Також визначені наразі потреби холодового обладнання для зберігання вакцин. Вакцинація від COVID-19 ні в якому випадку не повинна ускладнювати рутинної (календарної) вакцинації. Надалі ми будемо чекати вказівок Міністерства охорони здоров’я.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах