109327
13:20 11.012021

Як відзначили Водохреще у селі Шаланки на Закарпатті

Життя 4899

Греко-католицька парафія села Шаланки є найбільшою угорськомовною греко-католицькою громадою Закарпаття. Цього року, вже традиційно, свято Водохреще тут відзначали, одночасно дотримуючись церковних та ремісничих традицій.

Водохреще (epiphаnia), традиційна назва святкувань, що проходять у день Богоявлення та Хрещення Господнього. Центральний елемент свята – освячення води.

Упродовж кількох місяців у селі Шаланки по неділях та у святкові дні проводились дві церемонії: основна літургія й літургія для сімей із малими дітьми та відвідувачів уроків богослов’я. Цього року також організували заняття з рукоділля, під час якого учасники прикрашали пляшки для освячення води.

Минулого року пляшки з водою прикрашали оздобленням, виготовленим шляхом в’язання гачком, у нинішньому – вишивкою. Найменші, які через свій вік ще не так вміло користуються голкою, прикрашали пляшки мереживом, стрічками, намистинами. «Для всіх вікових груп було відрадно, що вода освячувалася в посудині, яку вони прикрасили», – каже Вікторія Чірпак, дружина священника, керівниця занять із рукоділля.

У парафії регулярно проводять заняття з рукоділля за підтримки фонду ім. Шандора Чорі, й ці уроки намагаються пов’язувати з темами свят, щоб наблизити їх до дітей.

Згідно з місцевими традиціями, щорічно освячують і воду в Шаланківському озері. Після святкового богослужіння, освячення у присутності вірян провів священник Йожеф Чірпак. Щороку кілька сміливих селян також купаються у воді. Цього року таких було п’ятнадцять.

Однією з традицій свята є й освячення будинків, яке у селі Шаланки, з огляду на велику кількість вірян, проводять протягом п’яти днів.

EM/Kárpátalja hetilap/Karpat.in.ua

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Рахівщині сталася смертельна ДТП
08:45
Великий Четвер: відбувся чин омивання ніг військовим і День священства
08:30
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Всі новини