109285
19:25 5.012021

В Ужгороді вперше в історії народилася четвірня – три хлопчики і дівчинка

Життя 6911

5 січня в Ужгородському міському пологовому будинку 20-річна закарпатка народила четвірню – трьох хлопчиків та дівчинку.

Такий унікальний випадок стався вперше в історії, повідомили медики під час брифінгу у прес-центрі Закарпатської ОДА. Також, на брифінгу стало відомо, що породілля з села Калини Тячівського району і це її перші пологи.

За словами головного лікаря закладу Олега Онопка, пологи були передчасними – на 30-му тижні вагітності. Відповідно дітки народилися маленькими – 1260 грамів, 1300 грамів, 1300 грамів та 1460 грамів за допомогою кесаревого розтину і, наразі, перебувають у палаті інтенсивної терапії під постійним наглядом лікарів. Тож тепер, за словами медиків, ні їхньому життю, ні життю їхньої мами нічого не загрожує.

За словами ж лікуючого лікаря породіллі Руслана Федька, вагітність була із ускладненнями і, з 23-го тижня вагітності, жінка постійно знаходилася в Ужгородському пологовому будинку, а доти спостерігалася у дільничного лікаря. «Вчора був 30 тиждень її вагітності. Операція не була довга, може, хвилин 40-50. Будь-яка операція має два етапи – вилучення і ушивання всіх тканин. Як правило довшим є другий етап. Стан жінки наразі задовільний», – зазначив Руслан Федько.

«Унікальність цієї операції, що третій плід в цілому оплодневому міхурі був розвернутий із поперечного положення в сідничне передлежання і, аналогічно, народжений в цілому оплодневому міхурові – це ми робимо в Україні єдині. Досі таке ще ніхто не робив», – розповів лікар.

Він також додав, що таку методику застосовують з метою максимального убезпечення головного мозку недоношеної дитини від будь-яких механічних потрясінь, що може призводити до ускладнень перебігу неонатального періоду.

До речі, закарпатські медики не пам’ятають, щоб за час діяльності міського пологового будинку тут були живі народжені чотириплодові вагітності. Це підтвердив і Руслан Федько: «Зранку я спілкувався зі своїми викладачами, практиками, які давно працюють в області. Такого не було на Закарпатті».

Зі свого боку, лікар-реаніматолог Степан Богдан додав: «Стан дітей важкий. Тому що всі дітки, що народжуються в такому терміні – незрілі. В першу чергу маємо «привести до ладу» легені. Все, що від нас залежить, ми наразі зробили. Але треба зважати, що будь-яка недоношена дитинка – це важка дитинка і завжди є ризик».

«Процеси дозрівання, які зазвичай відбуваються в утробі, у цих діток будуть відбуватися у нас на очах. Зараз дітки знаходяться на реанімаційних системах, на штучній вентиляції легень. Мама – у післяпологовому відділенні.

Сьогодні-завтра до неї приєднається батько дітей. Знаходитися у нас дітки будуть мінімум місяць. І, першочергова задача, як уже зазначив Степан Володимирович, це – забезпечення їхнього плавного переходу на самостійне дихання», – резюмував Руслан Федько.

Юрій КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Поліцейські Іршави затримали наркоторговця: фігуранта помістили в ізолятор тимчасового тримання
13:34
«Ужгород за чисте довкілля»: екоакція в УжНУ
13:17
Як отримати безоплатно послуги з реабілітації в медзакладах Закарпаття: усе, що потрібно знати
12:40
ПрАТ «Закарпаттяобленерго» нагадує, чому категорично заборонено розпалювати вогонь в охоронних зонах об’єктів енергетики
12:20
На Ужгородщині відбулися змагання з важкої атлетики
12:02
Нацгвардійці провели урок мужності для ліцеїстів Мукачева
11:51
Дві команди ужгородських «Карпат» боротимуться в Кубку України
11:29
Понад 14 000 школярів планують оздоровити цьогоріч на Закарпатті
10:30
Міжнародні організації розглядають можливість реконструкції гуртожитку Берегівського ліцею
10:12
Берегівський мер розповів про оформлення дозволів на в’їзд, перебування, проживання, провадження робіт і пропуск у прикордонну смугу
09:51
Всі новини