109217
17:51 1.012021

Перечинці святкують Новий рік у родинному колі

Життя 3486

Новий рік – одне з найпопулярніших календарних свят. Цей день протягом століть щорічно відзначають, знають, люблять, чекають люди, різні у своїх етно-національних традиціях та релігійних переконаннях.

На фото Ніколь Белей та Анічка Коба радіють новорічним подарункам

37-річна Олеся Белей (у дівоцтві – Коба) традиційно зустрічає Новий рік у родинному колі з чоловіком, донечкою, батьками, близькими родичами. Проживає в багатоквартирному будинку з чоловіком Миколою та 8-річною донькою Ніколь. Місце святкування щороку змінюють, але обов’язково в когось із рідних.

– У молоді роки і поки жили самі, без дитини, то Новий рік зустрічали з друзями в ресторані. Купувала нову святкову сукню, аксесуари, в салоні робила зачіску, манікюр. Як народилася наша Ніколь, збираємося в родинному колі, – розпочала розповідь Олеся Василівна.

Напередодні визначають, хто що робить і які страви готує.

– За мною салати. Обов’язково готую традиційне олів’є, бо його люблять усі. Люблю експериментувати, дивувати: готую чи то грецький салат, чи «Цезар», чи інший з екзотичними овочами та фруктами, – зізнається. – Мама пече тістечка і готує гарячі страви. Обожнюємо її медовик «Спартак», він такий смачний – пальці оближеш. Запікає в духовці рульку з квашеною капустою. Страва ароматна, неймовірна. Мама балує нас млинцями з фаршем. Це її коронна страва. І, звичайно, мариновані та квашені огірки, помідори, капуста. Чоловіки роблять покупки. Тато маринує м’ясо для шашлика. Кожен приносить щось з дому. Наш стіл щедрий, багатий, на ньому є і фрукти, і цукерки, і сирні, м’ясні та ковбасні нарізки, салати, гарячі страви, делікатеси. Кажуть: багатий новорічний стіл – до достатку круглий рік. Коли жила наша бабка, татова мама, то готували і пісні страви з грибів та риби, бо вона дотримувалася передріздвяного посту. Бабку завжди згадуємо з теплом, нам не вистачає її мудрості. Прожила 91 рік.

Заздалегідь прикрашають ялинку, декорують оселю.

– У новорічно-різдвяні свята в наших оселях завжди витав запах глиці-ялиці. Торік купили і ми, і батьки штучні ялинки. У своїй квартирі встановлюємо дві: одну в гостинній, а другу – в кімнаті Ніколь. Наша донечка дуже творча дівчинка, сама виготовляє іграшки, вішає на ялинку цукерки, все красиве і зроблене власними руками. У будинку дідуся в неї є окрема кімната, де також має новорічну ялинку, прикрашає її на свій розсуд.

Стіл застеляють новою скатертиною, сервірують святковим посудом. Дотримуються порад бабусі: на Новий рік та Святий вечір треба мати в кишені або біля себе гроші – аби не переводилися.

Увечері члени родини проводжають старий рік, дякують за все, що приніс їм. По телебаченню слухають новорічне привітання президента України. Хтось із чоловіків відкорковує шампанське, наливає в бокали. Під бій курантів присутні загадують бажання і п’ють святковий напій.

– Торік Ніколь усіх нас дуже здивувала своєю креативністю, – пригадує пані Олеся. – За пів години до півночі каже: для всіх треба приготувати шматок паперу і ручку. В оселі брата Василя не знайшлося стільки ручок, а нас було десять чоловік. У хід пустили не лише прості олівці, а й косметичні для губ та підведення очей. Під бій курантів ми мали написати своє бажання на папері, спалити його від свічки, а попіл кинути до фужера із шампанським і випити. Усі дуже старалися встигнути, бо є повір’я, що тоді збудеться бажання.

Надворі пускати салюти, феєрверки. У дітей – запалені бенгальські вогники. Потім усі повертаються до хати і знаходять подарунки біля ялинки.

– Подарунки робимо один одному чисто символічні. Звісно, діти отримують іграшки або книги, шкільне приладдя, а дорослі якісь побутові та практичні речі, це може бути крем для рук чи шкарпетки, фігурка символу прийдешнього року. Всі раді й щасливі. Будьмо відвертими: а хто не любить подарунки?

Діти декламують вірші, співають новорічні пісні, до їхніх хороводів приєднуються і дорослі.

– Торік Ніколь та Анічка (трирічна племінниця) святкували з нами до 6-ї ранку, про втому та сон ніхто і гадки не мав. Нам, дорослим, дівчатка не давали сумувати й відсиджуватися – постійно вдавалися до розваг, цікавинок, танців.

1 січня в Олесі та її свекрухи день народження. Присутні вітають іменинниць, вручають подарунки.

– Уранці повертаємося додому, відсипаємося, а ввечері йдемо гуляти з друзями в ресторан чи в баньку. Як буде цьогоріч, не беруся сказати, молимося, аби всі були живі і здорові, бо наразі ситуація, пов’язана з пандемією, в країні та світі не прогнозована, – зауважила моя співрозмовниця.

Від нашої великої родини всім читачам «Карпатського об’єктива» бажаю міцного здоров’я, сімейного добробуту і фінансового достатку, щастя й удачі, нехай любов і взаєморозуміння супроводжує вас протягом усього прийдешнього року. Нехай у ваших оселях лунає весела коляда!

Тетяна ГРИЦИЩУК

Фото надала Олеся Белей

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Великий Четвер: відбувся чин омивання ніг військовим і День священства
08:30
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Всі новини