109179
17:30 30.122020

Понад 1000 надскладних оперативних втручань проводить Закарпатський обласний центр нейрохірургії та неврології

Життя 7976

Про це під час пресконференції, 30 грудня, розповів директор закладу Андрій Смоланка. 1 січня установа відзначатиме 15 річницю з часу створення. Поспілкуватися з журналістами, крім безпосереднього керівника Обласного центру нейрохірургії та неврології, завітали й Катерина Карпінська, завідуюча відділенням цереброваскулярної патології та Сергій Удод, лікар-нейрохірург.

Обласний центр нейрохірургії та неврології було створено 1 січня 2006 року з метою приведення надання нейрохірургічної допомоги до європейських стандартів. В структурі новостворено центру запустили два нейрохірургічні відділення, відділення анестезіології та реанімації. У такому складі Центр функціонував до недавнього часу.

Однак, у квітні 2020 року стартував другий етап медичної реформи, і було докорінно змінено механізм фінансування закладів охорони здоров’я. В рамках підготовки до другого етапу реформи в минулому році рішенням Закарпатської обласної ради, Центр, як і всі інші обласні заклади охорони здоров’я, було перетворено в комунальне некомерційне підприємство та проведено реструктуризацію закладу. Було створено нове відділення цереброваскулярної патології, яке займається лікуванням інсультів.

Щороку лікарі Обласного центру нейрохірургії та неврології проводять понад 1000 складних оперативних втручань не тільки закарпатцям, а жителям інших регіонів нашої держави – близько 200 пацієнтів на рік. Більшість з таких операції є втручаннями найвищої складності. До фахівців центру не рідко звертаються й закордонні пацієнти, за лікування яких інші європейські лікарі не бралися. Заклад такої спеціалізації єдиний в області, з сучасним обладнанням та висококваліфікованими медичними працівниками.

У свою чергу, Катерина Карпінська, розповіла, що попри те, що пандемія впливає на всі сфери життєдіяльності населення вона не може вплинути на надання пацієнтам першої невідкладної допомоги. А інсульт – саме такий невідкладний стан. Звісно, є пацієнти, які звертаються за допомогою пізніше, але усі мають розуміти, що найефективніше надати першу допомогу пацієнту фахівці можуть лише у перші 4,5 години після звернення з інсультом.

Фахівці Центру наголосили й на важливості своєчасної діагностики захворювань, профілактики інсульту, освіченості громадян та необхідності кваліфікованої реабілітації.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах