108925
08:30 23.122020

В Ужгороді відбувся «карантинний» концерт

Життя 2875

Цього року епідемія коронавірусу вплинула на кожне свято: майже всі заходи відмінили, не було масштабних концертів, театральних показів, не діє більшість різдвяних ярмарків, і навіть на зустрічі з друзями або в родинному колі ми збираємось рідше.

Певним винятком стала традиційна святкова концертна програма «В очікуванні Різдва» камерно-інструментального ансамблю «Угорські мелодії» Закарпатської обласної філармонії, який відбувся із суворим дотриманням протиепідемічних правил. Якщо і в масках, але кожен глядач, який відвідав концерт у цей довгий зимовий вечір останньої неділі Адвента, зміг отримати позитивні враження.

Цей період для християн «темна зима, повна світла», коли оживають образи минулих святкувань Різдва, приємні спогади з нашого дитинства. Життя всіх нас наповнене особливим почуттям очікування, надією, яка народжується в тиші прохолодних днів, які втрачають колір і світло.

Це очікування прикрасила музика Йоганна Себастьяна Баха та Йозефа Гайдна «Adagio Cantabile» у виконанні заслуженої артистки України Діани Гавати. А також виступ тріо Агнеси Бачинської, Діани Гавати та Катерини Іжак-Гажо з твором Гайдна «Trio in A major for Piano, Violin and Cello».

Деякі композиції звучали в обробці, зокрема, старі шматки звучали в новій переробці, як-от церковний гімн періоду Адвенту на латині, знайдений у французькій церковній книзі 18 століття, «Veni, veni Emmanuel».

Митці відкривали шлях до любові та світла у наших серцях співом, як небесним даром. Зокрема, коли співачка оперети Аніко Надь виконала угорську церковну різдвяну пісню.

Але глядачі почули і більш веселі колядки. Зокрема, відомий християнський церковний гімн на різдвяну тему «Adeste fideles» у виконанні заслуженого артиста України Олександра Садварі, музика якого та текст на латині, імовірно, були написані близько 1743 року англійським композитором Джоном Френсісом Вейдом. До речі, текст перекладено багатьма мовами світу, в тому числі й угорською.

Крім того, звучали і популярні угорські різдвяні пісні у виконанні Аніко Надь та соліста Іштвана Галуса і студентки ужгородської музичної школи ім. Чайковського Вероніки Гажо.

На святковому концерті, ведучою якого була Ріта Шімон, насолодитися різдвяними колядками та піснями у виконанні камерно-інструментального ансамблю «Угорські мелодії» (художній керівник – Діана Гавата) мала можливість також не угорськомовна публіка.

Вікторія Макушина/Makusina Viktória/Kárpátalja hetilap/Karpat.in.ua

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах