108877
13:54 21.122020

У Перечині відзначили храмове свято. ФОТО

Життя 3910

Миколай Чудотворець – покровитель Перечина. 19 грудня, у День Святого Миколая, улюблениця дітвори та дорослих, у місті – храмовий празник.

Цьогоріч Миколи припали на суботу, вихідний день, однак до греко-католицької Свято-Миколаївської церкви на святкове Богослужіння прийшло небагато людей, як це було у попередні роки. Присутні мали захисні маски, дотримувалися соціальної дистанції. Як з’ясувала кореспондент «Карпатського об’єктива», чимало вірників хворіє на Covid-19, дехто вирішив не ризикувати власним здоров’ям і утриматися від відвідання людних місць.

Після святкової Літургії відбувся традиційний обхід церкви з мощами Святого Миколая Чудотворця, читанням чотирьох Євангелій, миропомазання, Вечірня.

Потім була святкова трапеза, яку приготували перечинські вірники. Пригощали бутербродами з аджикою, шпротами, ковбасою, шинкою, сиром, а також голубцями з м’ясним фаршем. Господині накрутили аж дві великі каструлі смачних голубців. Цю традицію з пригощанням страви, без якої не обходиться жодна закарпатська гостина, у парафії започаткували чотири роки тому. На десерт подали каву, чай і дуже файні і смачні тістечка. Кореспондент «Карпатського об’єктива» також смакувала святкові намолені наїдки і напої, а відтак поспілкувалася із вірниками.

Родина Чорніїв проживає в Мукачеві. На празник до Перечина приїхали на запрошення родички.

– На храмові свята ходимо в різні населені пункти, але у вашому місті вперше, – каже Микола Чорній. – Приємно вражений. Дуже сподобалася церква, вітражі на фасаді, спільне виконання пісні-молитви «Ой хто-хто Миколая любить», прибрані ялинки всередині та на території, трапеза. Мені 50 років, але вперше на празнику бачу, що пригощають голубцями. Зазвичай обходяться бутербродами та колачами. Господиням хочу щиро подякувати та побажати міцного здоров’я, благодаті, Божого благословення, щоб до ваших осель завжди приходив щедрий Миколай.

Миколая перечинці святкували за родинним столом у суботу та неділю. Пані Марія розповіла, що приготувала пісні та м’ясні страви. Гості смакували картопляним пюре з курятиною, вінегретом, оселедцем, пельменями, маринованими грибами. Із салатів були мариновані огірки та помідори, квашена капуста. До кнедлів подала підливку з білих грибів, заправлену сметаною. Замість традиційних відбивних та котлет насмажила чебуреків. На десерт був торт «Карпати», кава, мандарини. «Празник раз у році, тому стараємося, аби стіл був багатий, гості ситі і задоволені», – зауважила господиня. Застілля завершили спільним виконанням пісні-молитви «Ой хто-хто Миколая любить».

Тетяна Грицищук, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах