108857
15:33 20.122020

Пластуни передали громаді Ужгорода Вифлеємський вогонь

Життя 2927

Вифлеємський вогонь миру передали сьогодні пластуни громаді Ужгорода у Хрестовоздвиженському греко-католицькому кафедральному соборі.

За вже доброю традицією Вифлеємський вогонь щороку долає кордони і єднає християн напередодні Різдва. Цьогоріч, розповів керівник Ужгородського осередку «Пласт» Іштван Удут, через пандемію переживали, чи буде передача вогню, бо йшла мова про те, що це буде онлайн. Але отримали його в особливий спосіб, скаутською естафетою: ужгородські пластуни відправилися на кордон – на КПП у Малому Березному, де скаути та пластуни зі Словаччини передали вогонь ужгородським пластунам і вже з Ужгорода вперше Вифлеємський вогонь потрапив в Україну. Сьогодні вогонь продовжить подорожувати Закарпаттям – закарпатським пластунам його передадуть увечері.

На Божественній літургії та урочистій церемонії передачі вогню був і Ужгородський міський голова Богдан Андріїв. Богдан Євстафійович відзначив, що сьогодні символічна подія, подякував пластунам за чудову передріздвяну традицію, особливу місію, яку вони виконують багато років – за те, що привозять вогонь миру з Вифлеєма, місця народження Ісуса Христа.” Хочу, щоб цей вогник горів у кожній домівці, щоб зігрівав наші душі, серця і робив нас кращими, добрішими. Миру, любові і єдності всім!”, – побажав усім Богдан Андріїв.

Передача вогню відбудеться також сьогодні о 16.00 у мікрорайоні Дравці у греко-католицькій парафії Різдва Пресвятої Богородиці, а о 17.00 в Ужгородській греко-католицькій академії ім. Блаженного Теодора Ромжі Вифлеємський вогонь миру передадуть пластунам із Хуста, Мукачева, Берегова, Довгого, Великого Бичкова.

Прекрасну передріздвяну традицію розповсюджувати світло з Вифлеєму у 1986 році започаткувала Австрійська телерадіокомпанія ORF з міста Лінц, ідею одразу підтримали скаути. Суть її – передати світло із місця народження Ісуса Христа у Вифлеємі по всьому світу. Вифлеємський вогник здавна є символом різдвяних свят. В Україні традиція була започаткована в 1998 році. Вифлиємський вогонь миру розповсюджують по храмах, лікарнях, сиротинцях, в’язницях, його передають представникам владних структур, а вірники можуть взяти його до своїх домівок, щоб запалити різдвяну свічку та передати іншим.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах