108838
15:11 19.122020

У Мукачеві хочуть побудувати сміттєспалювальний завод

Життя 7784

18 грудня, у мукачівському Центрі громадськості і національних культур, провели громадські слухання, щодо детального плану території будівництва сміттєспалювального заводу по вул. Крилова.

Загальне ознайомлення з проєктом «Екотехнопарк Мукачево» представив, Олександр Приходько – провідний інженер фірми «ІNSIL Germany «INSIL DEUTSCHLAND». Саме німецька фірма може стати потенційним інвестором, та побудувати у місті сучасний завод, що працюватиме за найновішими європейськими технологіями.

«Хочу запевнити містян, що цей завод буде абсолютно безпечним для навколишнього середовища та безпосередньо для кожного жителя. Відсоток токсичних викидів в атмосферу дорівнює нулю. У Німеччині, наприклад, місто Фрайбург вважається найбільш екологічно чистим містом у світі. Там стоїть такий сміттєспалювальний завод, його вважають екологічно чистим підприємством», – зазначив Олександр Приходько.

Також чоловік зазначив, що на першому етапі сортування не передбачений контакт сміття з працівниками заводу. За перші п’ять років роботи «Екотехнопарку» вдалося б вивезти та переробити все сміття, яке знаходиться на сміттєзвалищі біля Мукачева.

Присутні на слухання жителі району, де хотіли б будувати завод, виступили проти його будівництва. Основні побоювання містян – це забруднення повітря та сморід на їх вулицях. Організатори заходу запевнили присутніх, що ніякої шкоди для їх здоров’я будівництво не несе. Більше того, завод буде знаходить від житлових будинків не менше ніж 500 метрів, що передбачено законодавством України.

А от директор ТОВ «Євро континент», Роман Гнатик, під час громадських слухань наголосив на тому, що будівництво такого заводу – це додаткові можливості для міста. « В першу чергу мова йде про отримання енергії зі сміття, містяни і не тільки, зможуть дешевше платити на електроенергію, а також – це велика віддача теплової енергії, більше 24 МВт, її зможуть використовувати підприємці для своїх теплиць, сушки дерева і багато іншого. Створення «Екотехпарку» дозволить вирішити проблему із переробкою сміття та залучити додаткові інвестиції у розвиток Мукачівської територіальної громади. Такий завод, якщо його побудують у Мукачеві, буде єдиним у Україні», – зазначив Роман Гнатик.

Рішення про будівництво під час зустрічі не приймалося, захід організували аби ознайомити громаду з проєктом.

Ірина Грабко

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах