108758
14:14 17.122020

У Берегові вручили заслужені сертифікати випускникам мовних курсів. Фото. Відео

Життя 8076

Уже вшосте в стінах Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ, що знаходиться в центрі Берегова, урочисто вручили понад дві тисячі сертифікатів про успішне завершення курсів з вивчення угорської та української мов.

Через обмеження, викликані пандемією коронавірусу, урочистості провели не традиційні – самих слухачів на врученні не було. Замість них сертифікати передали педагогам, що протягом тривалого часу займалися з учнями. Тому вже незабаром педагоги самостійно роздадуть випускникам їхні заслужені сертифікати.

Наталія Вароді, директор Навчально-консультаційного центру ЗУІ розповіла, що набір на шостий потік курсів з вивчення угорської мови стартував у січні 2020-го. Стартувало навчання з понад трьома тисячами слухачів, які навчалися у 227 групах та 35 населених пунктах. Традиційно, найбільше бажаючих вивчати угорську мову виявилося в Ужгороді. Разом з тим, слухачі мали можливість обрати й рівень навчання – початковий чи середній.

Тож до фінішної прямої дійшли 1746 слухачів, серед яких 652 дитини. Цікаво, що протягом кількох років проведення даних курсів їх зуміли успішно завершити майже 15 тисяч закарпатців.

Президент Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Ільдіко Орос подякувала педагогам за їхню роботу та всі ті зусилля, що були докладені задля як найефективнішої подачі необхідного матеріалу.

«Ми проживаємо в регіоні, де в тій чи іншій мірі, всі впізнають або розуміють мову один одного. Навіть якщо це не буде літературне зання тої чи іншої мови, поширеної в регіоні, але на рівні повсякденних комунікативних зв’язків ми всі спілкуємося угорською, словацькою, румунською чи російською. Як кажуть в народі – коли в нас щось болить ми звертаємося до сусідів, а пояснитися вже якось потрібно. Тому більш глибше вивчення іноземних мов дає нам лише позитивні моменти. Всім педагогам та випускникам бажаю подальших успіхів та благословенного Різдва», – додала пані Ільдіко.

У свою чергу ректор Закарпатського угорського інституту, Степан Черничко, наголосив на важливості проведення таких мовних курсів, адже вони користуються шаленим попитом: «Це я відповідаю й на питання високопосадовців та політиків, які цікавляться чому ми так активно розвиваємо угорськомовні навчальні заклади у краї, якщо угорська мова не є такою престижною та затребуваною. Варто глянути тільки на кількість бажаючих розпочати навчання на наших курсах – їх тисячі».

Після теплих слів подяки педагогам за їхню сумлінну та віддану працю Степан Черничко та Ільдіко Орос вручили їм сертифікати, які в подальшому передадуть безпосередньо випускникам.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах