108684
08:35 16.122020

Катаємося на лижах чи сидимо вдома: зимовий відпочинок в умовах пандемії

Життя 5994

Незалежно від погодних умов уже з перших чисел грудня ми живемо в очікуванні Новорічно-Різдвяних свят, яскраво прикрашених ярмарків з ароматом глінтвейну та відкриття зимового сезону. Звісно ж, зима в усіх асоціюється зі снігом і зимовими видами відпочинку: хто на саночках полюбляє покататися, хто на лижах чи сноуборді.

Утім пандемія COVID-19, що й далі тримає в руках майже всі країни світу, вносить свої корективи в більшість сфер життєдіяльності. Це стосується й зимового відпочинку, адже поки що не зрозуміло, чи введуть в Україні жорсткий локдаун та чи є наразі сенс починати роботу гірськолижних спусків і систем штучного осніження.

Щодо європейських країн, то їхні кордони наразі залишаються закритими для українських туристів, тож якщо й насолоджуватися активним зимовим відпочинком, то тільки на домашніх курортах.

Цього року без Альп

У самій Європі теж не все просто. Так, влада Німеччини хоче заборонити роботу гірськолижних курортів до 10 січня й буде домагатися відповідної угоди з усіма країнами ЄС.

«Уряду пропонується працювати на європейському рівні з тим, щоб гірськолижний туризм не був дозволений до 10 січня», – сказано в документі, прийнятому за підсумками зустрічі Ангели Меркель і глав федеральних земель.

Крім того, канцлерка закликала німців «розвіяти надії» на зимову відпустку. Мовляв, будь-які контакти потрібно зводити до мінімуму, навіть перед Різдвом, сімейним святом.

«Охорону здоров’я не можна протиставляти економіці. Наша мета – знизити кількість інфікувань настільки, щоб органи охорони здоров’я могли знову розірвати ланцюги заражень», – зазначила Ангели Меркель.

Прем’єр-міністр Франції Жан Кастекс заявив, що гірськолижні курорти в країні залишаться закритими, а його колега з Італії Джузеппе Конте підтримав ідею перенести початок гірськолижного сезону. При цьому він наголосив на важливості загальноєвропейської позиції з цього питання.

«Якби Італія вирішила закрити свої курорти, не отримавши ніякої підтримки від Франції, Австрії або інших країн, тоді б існував ризик, що італійські туристи поїдуть за кордон і після повернення додому спричинять нові випадки зараження», – сказав Конте.

Влада Австрії, навпаки, заявила, що не закриватиме в себе гірськолижні курорти. Таку ж позицію займає і Швейцарія. Так, в Австрії підйомники запрацюють із 24 грудня, проте готелі й підприємства громадського харчування залишаться закритими до 7 січня. Таким чином, самі австрійці матимуть можливість здійснювати одноденні вилазки в гори, але іноземні туристи там фактично не відпочиватимуть. Тим більше, що із 7 грудня по 10 січня всі, хто приїхав у країну із зон ризику (а це зараз ледь не вся Європа), будуть зобов’язані пройти 10-денний карантин.

А ось у Грузії через стрімке поширення COVID-19 уже запровадили жорсткий локдаун, який триватиме понад два місяці, до 31 січня 2021 року. У країні діє комендантська година. Припинено транспортне сполучення залізницею, автобусами та маршрутками. Їздити можна лише на легкових авто й таксі. У великих містах та на курортах, зокрема в Тбілісі, Батумі, Кутаїсі, не працює громадський транспорт. На гірськолижних курортах закрито готелі, траси та підйомники.

Майже всі країни Європейського Союзу планують посилити карантинні обмеження протягом Новорічно-Різдвяного періоду, однак кожен уряд вирішить окремо, чи працюватимуть у них гірськолижні курорти та на яких умовах.

Українські варіації

За словами головного санітарного лікаря Віктора Ляшка, під час можливого локдауну в січні гірськолижні курорти в Україні працюватимуть, аби розвантажити мегаполіси. За прогнозами МОЗ, тритижневий карантин у січні дозволить знизити кількість щоденних заражень приблизно до 6–8 тисяч на день.

«Гірськолижні курорти будуть працювати, щоб розвантажити мегаполіси, під час катання на лижах неможливо заразитися», – заявив Віктор Ляшко. Водночас будуть певні обмеження. Наприклад, ресторани та лазні на курортах не працюватимуть.

Так, найбільший гірськолижний курорт України «Буковель» неподалік села Поляниця Івано-Франківської області, який облюбували й закарпатці, уже офіційно відкрив сезон зимового катання. Це свого роду містечко, де забезпечено всі умови для занять спортом, бізнесу, відпочинку й оздоровлення. Тут підготовлено 68 км трас, 16 витягів, діють пункти прокату спорядження, лижна школа, сноупарк та велопарк.

Якщо ви встигнете відвідати цей курорт у низький сезон, тобто до 16 грудня, то день катання обійдеться від 399 гривень, а ось із 17 грудня (високий сезон) – уже від 667 гривень. Найдорожчим, звісно, стане період Новорічно-Різдвяних свят: щоб покататися на чудових трасах, вам доведеться заплатити від 867 грн за день. Ціни наведені з урахуванням перебування на курорті протягом тижня. А ось один звичайнісінький підйом у високий сезон коштує 290 грн для дорослих, три години катання – 580 грн, цілий день – 980 грн. Цікаво, що день катання цього року на 150 гривень дешевший, ніж минулого.

У разі, якщо ви захочете побувати на гірськолижному курорті під час Різдвяних чи Новорічних свят, варто розраховувати на те, що ціна відпочинку буде на 30–50% вища, ніж в інші періоди. З такими моментами можна ознайомитися наперед, переглянувши інтернет-сторінку обраного вами закладу.

Одним із перших на Закарпатті про старт сезону заявив лижний курорт для новачків – «Полянскі», що в селі Поляна. Тут завдяки технологіям штучного осніження створено оптимальні гірки для новачків з витягами на три довжини: 100 м, 300 м та 600 м. Дві години катання на цьому курорті вартуватимуть 250 гривень у низький сезон для дорослих та 200 грн для дітей віком до 12 років. У високий сезон і вихідні ця сума становитиме 400 та 350 гривень відповідно. Крім того, за 490 гривень вам запропонують тариф «Новачок» – година навчання з інструктором, дві години прокату спорядження та абонемент на витяги на дві години.

Щодо інших гірськолижних спусків Закарпаття, то на момент написання матеріалу такі відомі курорти нашого краю, як «Драгобрат», «Пилипець» та «Красія», ще не відкрили свої траси для лижників. Якщо вірити їхнім онлайн-камерам, то на перших двох снігу ще немає зовсім, а от у «Красії» вже трохи засіяли траси штучним снігом, проте для повноцінного катання цього поки що недостатньо. Сподіваємося, через кілька тижнів погодні умови все ж дозволять затятим лижникам та сноубордистам насолодитися активним зимовим відпочинком.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді говорили про потенціал міст України та Словаччини
18:13
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, з 18 квітня по 1 травня обмежать рух автомобілів по вулицях Університетська та Перемоги
16:12
Громада Закарпаття співпрацюватиме із громадою Донеччини
15:51
Набір до патрульної поліції Закарпаття триває
15:31
Десятьом громадянам України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави
15:19
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників
14:53
Міжнародна наукова конференція на факультеті міжнародних економічних відносин в УжНУ
14:43
У Мукачеві завершується прийом заявок на участь у конкурсі піаністів
14:20
Закарпатській судовій охороні провели практичне заняття щодо виявлення зброї
13:50
Задушив до смерті: ужгородець, якого підозрюють у вбивстві мешканки Київщини, перебуватиме під вартою
13:36
Всі новини