108649
17:30 12.122020

У селі Чомонин оновили пам’ятний знак кладовища бронзової та залізної ери. Фото

Життя 8783

У 1935–36 та 1938 роках відомий археолог Йожеф Янкович, директор мукачівського Музею Легоцького, разом із чеським археологом Ярославом Бемом, після приєднання Закарпаття до Чехословаччини, проводив розкопки у селі Чомонин, яке зараз входить до Великодоброньської ОТГ. Під час розкопок курганних гробниць бронзового віку було знайдено 3500-річні урни та бронзові предмети.

У 1941 році під час орання в городі Яноша Гадара, мешканця села Чомонин, було знайдено урну з 15 предметами бронзової ери. Під час меліоративних робіт на колгоспних землях у 1970-х роках, під час риття глибокого каналу було знайдено ще один артефакт бронзової доби, де розкопки проводив археолог Едуард Балагурі. На сьогодні частина знахідок загублена, інші можна побачити у виставкових залах замку Паланок у Мукачеві та обласному краєзнавчому музеї в Ужгороді.

За ініціативи місцевого осередку Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС) с. Чомонин у 2014 році на пагорбі, який місцеві називають «древнім цвинтарем» («Ócska temető»), селяни створили пам’ятний знак поховання бронзової та залізної ери на пагорбі, який до Другої світової війни місцеві жителі також використовували як кладовище.

На сьогодні пам’ятний знак потребував реконструкції через аварію та людську недбалість, яку місцеві жителі змогли здійснити завдяки отриманому гранту.

Голова місцевого осередку ТУКЗ-КМКС, депутат ради Великодоброньської ОТГ Шандор Надь Kárpátaljahetilap повідомив:

«Завдяки гранту вдалося оновити опори мосту, котрий веде до меморіального об’єкта, виготовлено нові ковані перила. Оновлено і дві меморіальні дошки, обидві отримали нову дахову конструкцію, їх покрили захисними шарами. Тут розташовано інформаційні матеріали. Від імені всієї громади дякую за надану підтримку». 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини