108593
08:50 10.122020

У стінах Берегівського театру представили нетрадиційну виставу

Життя 2015

На сцені-подіумі Центру культури ім. Шарі Федак, що розташований у будівлі Закарпатського обласного угорського драматичного театру в м. Берегово, 7 грудня з огляду на епідемічну ситуацію – у вузькому колі, представили дещо нетрадиційну виставу.

Режисером-постановником п’єси сучасного голландського автора Гюса Кейера під назвою «Книга всіх речей», в обробці Мартона Кіша, стала Естер Дєві-Біров. В постановці взяли участь актори берегівського театру: Сілард Сільваші, Аттіла Ференці, Магдалина Ваш, Юлія Форноші та Наталія Гал.

Виступ супроводжувався особливими візуальними та музичними ефектами, до цього додалася захоплююча гра акторів. Особливістю вистави стало те, що актори зачитували репліки та уособлювали кількох персонажів, і все це посеред відносно обмежених можливостей сцени.

Берегівські актори вправно використовували наявні у них інструменти: елементи мови, міміку, жести та певні рухи, композиція доповнювалася продуманою декорацією, що нагадувала Голландію початку 1950-х минулого століття, коли жив із батьками та старшою сестрою мрійливий, чистосердечний дев’ятирічний Томас Клоппер. Коли маленького хлопчика запитують, ким він хоче стати, він просто відповідає: щасливим. Адже хлопчик своїм дитячим духом відчуває саме те, що найважливіше в житті, хоча в його родині не все гаразд. Його показово релігійний батько робить гірким життя сім’ї, намагаючись жорсткими методами виховати сина та привернути його до «реалій життя» з його суворими, безжальними правилами. Томас – добродушний, його ніжна мати безсильна проти агресії свого безпорадного чоловіка; Сестра Томаса, 16-річна Марго, живе життям дівчат-підлітків і здебільшого турбується власними справами. Маленький хлопчик має близькі, дружні стосунки з Христом, котрий радить йому: якщо хочеш бути щасливим, спочатку навчися не боятися…

За своїм жанром ця постановка у Берегові безпрецедентна, адже місцева публіка досі не мала можливості бачити виставу, яку зачитують. «У майбутньому, щойно епідеміологічна ситуація дозволить та знімуть обмеження, ми намагатимемось представити цю виставу якомога більшій кількості людей, адже вона має стати частиною театрального виховання», – повідомила журналісту нашого видання організатор заходу, програмний директор Центру культури ім. Шарі Федак, очільниця благодійного фонду «Закарпатський обласний угорський драматичний театр» Едіна Шін.

Режисер Естер Дєві-Біров не мігла бути присутньою особисто на прем’єрі через карантин, але привітала акторів онлайн після показу. Вона зазначила, що в п’єсі порушуються питання віри, пошуку шляху, які є близькими і їй, саме тому вона обрала твір Кейера для постановки.

Прем’єру реалізували за підтримки національного фонду культури.

 eSe/Kárpátaljahetilap/Karpat.in.ua

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах