108387
10:16 1.122020

Переваги електроопалення за тарифом «день-ніч»

Життя 9469

Українці вже кілька років активно користуються перевагами електроопалення, адже їх чимало. По-перше, суттєво нижча ціна електроенергії порівняно з газом, по-друге, доступність установлення лінії електропередач для новозбудованих будинків. Та й усі ми пам’ятаємо проблеми з газопостачанням, які виникли в період українсько-російських «газових воєн», і це може стати ключовим мотивом.

Електричне опалення помешкання котлом має досить багато переваг, серед яких екологічність, адже електричний котел функціонує без відходів горіння та з низькою інерційністю, де регулювання потужності, увімкнення й вимкнення відбуваються відразу. Крім того, за допомогою електричного котла можна налагодити як систему опалення, так і гаряче водопостачання.

За останні роки кількість систем, а також приладів електрообігріву значно збільшилася, однак прогрес торкнувся не лише кількості різноманітних пристроїв, але й їхньої якості. Тепер системи електричного обігріву значно економічніші, надійніші та безпечніші, ніж кілька років тому. Якщо розглядати основні способи влаштування електрообігріву, то до це тепла підлога, централізоване рідинне електроопалення, електронагрівачі (каміни, інфрачервоні обігрівачі, конвектори), рідинні електронагрівачі, тепловентилятори, нагрівальна плівка тощо.

Тож чимало українців повністю перейшли на електричне опалення власних осель, придбали електрокотли, оформили всі необхідні документи та встановили спеціальний зонний лічильник «день-ніч», який дозволяє додатково економити кошти. Як працює цей прилад та як його встановити, розповімо нижче.

Що таке зонний лічильник

Двозонний або тризонний прилад – це сучасний лічильник, який дозволяє вести облік спожитої електричної енергії окремо за кожним вказаним періодом часу, тобто зоною доби. Цей лічильник дозволяє споживачу оплачувати вартість спожитої електричної енергії за різними тарифами залежно від того, коли була спожита електроенергія: уночі – дешевше, удень – за звичайним тарифом, у пік – дорожче (при тризонному обліку).

На сайті «Закарпаттяобленерго» повідомляють, що багатотарифний лічильник не просто рахує електроенергію за кількістю спожитих кВт*годин, а запам’ятовує, скільки її використали у відповідний час доби.

Згідно з двозонним приладом обліку, споживання ділиться на два періоди: удень, із 7-ї до 23-ї години, споживач сплачує за електроенергію за повним тарифом. А в нічний час із 1 квітня 2015 року застосовується коефіцієнт 0,5 до тарифу, тобто надається 50% знижка.

Якщо встановлено тризонний прилад обліку, ідеться про три періоди. У години масового споживання, з 8-ї до 11-ї та з 20-ї до 22-ї, електроенергія коштує на 50% дорожче, ніж за звичайним тарифом. Уночі, з 23-ї години до 7-ї ранку, споживач отримує 60% знижки від повного тарифу (застосовується коефіцієнт 0,4). В інший час, із 7-ї до 8-ї, з 11-ї до 20-ї, з 22-ї до 23-ї, діє повний тариф.

Зонний облік вигідний, якщо більшість електроприладів споживач використовує вночі або переніс на нічний час роботу електроприладів великої потужності – бойлер, електроопалення, системи підігріву підлоги, кондиціонер, пральну машину, посудомийну машину тощо.

Окрім того, слід вживати істотних заходів з економії електроенергії: вимикати прилади обліку, виходячи з дому, не залишати їх у режимі очікування, замінювати лампи на енергозберігальні, купуючи техніку, обирати ту, яка має найменше споживання електроенергії. Усе це в комплексі з переходом на диференційований облік електроенергії дозволить суттєво зекономити кошти з сімейного бюджету.

Як перейти на двозонний або тризонний облік споживання електричної енергії

По-перше, треба перевірити можливість програмування раніше встановленого у вас лічильника. Для цього необхідно з’ясувати, чи можна перевести його на диференційований облік електроенергії.

По-друге, у разі можливості зробити це та за умови, що лічильник буде програмуватися вперше, потрібно звернутися у філію ПрАТ «Закарпаттяобленерго» і безкоштовно замовити послугу «Програмування (параметризація) приладу обліку». При цьому необхідно вказати, на який зонний облік відбудеться перехід (двозонний або тризонний), та оплатити вартість виконання робіт.

Якщо встановлений у вас прилад обліку запрограмувати не можна, то треба придбати новий лічильник та оплатити вартість комплексу робіт із його заміни.

Тарифи на електроенергію

Є два основні тарифи – 0,90 та 1,68 гривень за кіловат-годину електроенергії. Застосування тарифу залежить від обсягу спожитої електроенергії. Чим більше її використовуєте, тим дорожче обійдеться кіловат-година.

Постановою НКРЕКП від 1 березня 2017 року встановлені тарифи на електричну енергію, що відпускається населенню, яке проживає в житлових будинках, у тому числі в житлових будинках готельного типу, квартирах та гуртожитках, обладнаних у встановленому порядку електроопалювальними установками:

· у період із 1 жовтня по 30 квітня (включно) за обсяг до 3000 кВт.год. електроенергії на місяць – по 90 коп. за 1 кВт.год з ПДВ, а понад 3000 кВт.год. електроенергії на місяць – 168 коп. за 1 кВт.год з ПДВ;

· з 1 травня по 30 вересня (включно) за обсяг до 100 кВт.год. електроенергії на місяць – по 90 коп. за 1 кВт.год. з ПДВ, а понад 100 кВт.год. електроенергії на місяць – 168 коп. за 1 кВт.год. з ПДВ.

Ужгородка Наталія Нікіфорчук розповідає, що з лічильником «день-ніч» економія виходить непогана. Вони з чоловіком установили у своєму новозведеному будинку електроопалення, адже газу поблизу немає – район новий та ще не густо заселений. Переваги електроопалення побачили одразу по платіжках, адже до того жили в трикімнатній квартирі й витрачали на газове опалення в зимовий період понад три тисячі гривень. Тепер, користуючись електроопаленням, платять втричі менше, і це при тому, що в них абсолютно все на електриці.

За словами Наталії, проблеми виникли, коли на їхній вулиці вперше відключили електрику на цілу ніч. Тоді, можливо, пожалкували б про своє рішення, однак ще раніше її чоловік наполіг на встановленні каміна, який одночасно обігріває кілька кімнат. Тому такі моменти, як каже Наталія, потрібно передбачати заздалегідь і мати запасні варіанти обігріву.

До мінусів електроопалення можна віднести й те, що повітря в приміщенні буде сухим (при використанні обігрівача з відкритим нагрівальним елементом, теном). Цю проблему можна вирішити за допомогою зволожувача повітря. Крім того, не варто забувати про обмежену потужність системи, адже кожне приміщення розраховане на використання електроприладів певної потужності, перевищення якої небезпечне.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини