108337
16:03 29.112020

«Серце Сент-Міклоша» – нова родзинка замку у Чинадієві. Фото, Відео

Життя 8186

Кожен замок має власне серце і замок Сент-Міклош сьогодні отримав своє. На подвір’ї чинадіївського замку, що на Мукачівщині, провели урочисте відкриття цікавого митецького об’єкту. Позаду замку встановили велике металеве серце увінчане короною – ознакою королівського роду, що стане ще однією родзинкою стародавнього замку.

Тут можуть робити фото закохані пари та навіть проводити весільну церемонію, адже серце розміщене так, що крізь нього видно весь замок ніби на долоні. Вибір саме композиції у формі серця став не випадковим, адже стіни замку Сент-Міклош стали свідками історії великого кохання – княгині Ілони Зріні та графа Імре Текелі, яке зародилося саме тут. Такі події додають цьому місцю своєрідного шарму та загадковості.

Виготовлено серце в рамках проєкту «Збереження Середнянського замку та замку Сент-Міклош», програми підтримки ініціатив місцевих карпатських громад, яка реалізується Асоціацією «Єврорегіон Карпати – Україна» та фінансується за кошти обласних бюджетів Львівської, Закарпатської, Івано-Франківської, Чернівецької областей.

Директор агенції регіонального розвитку «Закарпаття» Михайло Данканич, який виступив одним з організаторів події розповів, що саме орендар замку, Йосип Барток, разом з дружиною намалювали ескіз серця, на основі якого ковалі його і виготовили. Це вже десятий арт-об’єкт, який встановлює АРР «Закарпаття» в області.

Художник та орендар чинадіївського замку Йосип Бартош разом з дружиною Тетяною протягом багатьох років займаються реконструкцією та реставрацією замку, відновлюють парк. Він каже, що вже не один рік мріяв про арт-об’єкт, який би показав суть цього замку – кохання та зустріч княгині Ілони Зріні і її обранця.

«Ця зустріч визначила не лише долю країни, а й можливо, Центральної Європи. Багато туристів, що відвідують наш замок і ще не знають його історію вже кажуть, що тут щось є – небачена іскра того великого кохання дає і нам себе відчути», – додав пан Бартош.

Цікаво, що «серце замку» розмістили на трояндовій алеї, де ще три роки тому стояв звичайнісінький гараж. Тоді паркові майстри відмовлялися тут працювати, адже були переконані, що парку на цьому місці ніколи не буде. Проте стараннями Тетяни Бартош тут насаджено 130 метрову алею троянд, сорт яких називається «Сoeur Іlona», тобто «Серце Ілони».

Більше чотирьох років знадобилося для того, щоб троянди прийнялися та змогли радувати оточуючих своєю красою та ароматом. Тож після цього дня сміливо можна сказати, що на території замку об’єдналися два серця. А вже навесні, до проведення традиційного фестивалю квітів буде провено конкурс для флористів, де головним призом стане декорація саме «Серця Сент-Міклоша».

Вікторія КОПИНЕЦЬ

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах