108322
21:03 28.112020

До всеукраїнської акції «Запали свічку пам’яті» долучилися і перечинці

Життя 5927

День пам’яті жертв голодоморів – щорічний національний пам’ятний день в Україні, що припадає на четверту суботу листопада.

Традиційно в цей день громадяни відвідують поминальне богослужіння, моляться за упокій невинно убієнних й кладуть символічні горщики із зерном і свічками до пам’ятників жертвам голодоморів в Україні. Як відомо, на території України були три голодомори: в 1921-1923рр., 1932-1933рр., 1946-1947рр.

У церемоніальних заходах у Києві також беруть участь перші особи держави, керівники іноземних країн, парламентів і міжнародних організацій, урядовці з різних країн, дипломати, представники релігійних конфесій, регіональні делегації, громадські й культурні діячі, свідки Великого Голоду.

О 16.00 год. оголошується загальнонаціональна хвилина мовчання, після чого по всій Україні відбувається акція «Запали свічку», в рамках якої всі охочі несуть свічки до пам’ятників жертвам. В акції також можна взяти участь, запаливши свічку в своєму вікні.

Сьогодні, 28 листопада, жителі Перечина також долучилися до акції.

Пан Андрій ще вранці запалив свічку біля хреста у центрі міста і помолився за упокій мільйонів українців, що стали жертвами голодоморів, які організувала радянська влада. «Пам’ятаю… Ми повинні пам’ятати про злочини проти українців».

Валентина Володимирівна розповіла кореспонденту «Карпатського об’єктива», що їхня сім’я, а це три покоління, щороку запалює свічку у вікні. «Пам’ятаємо… Це жахливі сторінки нашої історії. Не дай, Боже, аби вони повторилися. Голод – це найстрашніша кара», – зауважила моя співрозмовниця.

Пам’ять жертв Голодоморів вшановую хвилиною мовчання. На підвіконник ставлю тарілку з двома кусочками хліба, кетяг калини, колоски пшениці. Запаливши свічку, молюся за упокій невинно убієнних, які стали жертвами радянської влади. Пам’ятаю…

Тетяна Грицищук, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах