108287
17:50 27.112020

На церкві у Перечині встановили ще три вітражі

Життя 5365

Днями на фасаді Свято-Миколаївського греко-католицького храму в Перечині з’явилися ще три вітражі. Образи Богородиці, Ісуса Христа та Івана Хрестителя встановлені у третьому ряду. Виконав їх закарпатський художник Василь Ганич. Народився в с.Лумшори Перечинського району, проживає в Ужгороді.

У жовтні вітражі освятив єпископ Мукачівської греко-католицької єпархії владика Ніл. Він похвалив парафіян, що стараються, аби храм був окрасою міста.

Настоятель церкви отець Мирослав зауважив, що «церква знаходиться у райцентрі, біля центральної дороги, тому мусить бути окрасою міста. Вірники у цьому плані докладають максимум зусиль, роблять посильні пожертви».

Як стало відомо кореспонденту «Карпатського об’єктива», вітражі коштують немалі гроші. Роботу художнику оплатили сім’ї з числа прихожан, які попросили не розголошувати їхніх імен. Вірники також долучилися, зробивши посильні пожертви.

У другому ряді встановлені три вітражі з орнаментами. Кореспонденту «КО» не вдалося з’ясувати ім’я виконавця.

У першому ряді, в нішах, встановлені мозаїчні образи святого Миколая та єпископа Мукачівської греко-католицької єпархії Теодора Ромжі. Ці роботи також В.Ганича. Ними фасад святині оздобили шість років тому. 19 грудня 2014 року обряд освячення здійснив владика Мілан Шашік.

Новозбудований храм греко-католицької релігійної громади Перечина був освячений у 2003 році.

*** Церковний вітраж – це ікона в склі, величний і чудовий витвір мистецтва. Вітражі у соборах почали з’являтися у ХV столітті. З тих давніх часів художники все частіше прикрашали храми, мечеті, костели церковними вітражами. Вітражі і мозаїки з образами, і навіть цілими сюжетами на релігійну тематику, з геометричним або квітковим орнаментом несуть не тільки смислове наповнення, але і створюють особливу атмосферу та естетичну насолоду.

У християнстві будь-яке зображення Богоматері, Ісуса Христа або святих вважається іконою, незалежно від того, написане воно на стіні, є оформленням книги чи зібране зі шматочків скла. З точки зору церкви будь-який вітраж з обличчям святого є своєрідною іконою на склі.

У наш час церковні вітражі застосовуються як у новозбудованих церквах, так і в давно існуючих, стародавніх. Їх можна побачити в різних населених пунктах Закарпатської області.

Тетяна Грицищук, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах