108205
14:39 24.112020

Меморіальні заходи на честь репресованих угорців відбулися на Закарпатті. ФОТО

Життя 5859

22 листопада з дотриманням протиепідемічних правил пам’ятний захід на честь закарпатських угорців – жертв сталінських репресій – провели і в селищі Вишково.

Хоча епідемічна ситуація внесла свої корективи у проведення традиційного дійства, все ж його проведення є важливим, не менш важливо долучати до нього молодші покоління, – каже голова місцевого осередку Товариства угорської культури Закарпаття смт. Вишково Габріелла Сабо. «2020-й був важким роком для нас. Через епідемічну ситуацію ми не змогли провести масового заходу. Водночас, відрадно, що ми все ж організували дійство, хоча й у вузькому колі. Ми згадали імена близько сотні чоловіків, котрих до таборів забрали з Вишкова. Важливо, аби діти долучалися до заходу, адже таким чином вони краще пізнають історію», – наголосила очільниця.

Пастор місцевої реформатської церкви Карой Еней вважає важливим проведення меморіальних заходів тому, що під час таких дійств люди мають можливість висловити свій біль. «Пам’ять про ті події, їх обговорення, допомагає членам суспільства переборювати горе, адже мало де людина може висловити свій біль, а не злість. Слід пам’ятати, що репресій зазнали невинні жертви брехливої системи, котрі вірили, що їх забирають лише на триденні роботи», – наголосив пастор.

До присутніх звернувся і священник греко-католицької церкви Роман Андрійца: «Дякуємо тим, хто не злякався, відстоював правду та не відмовився від національної ідентичності, за що зазнав репресій. Маємо брати приклад із цих людей, не боятися, а ставати на бік правди, адже Бог там, де правда, а не там, де більшість».

Після короткої культурної програми присутні поклали вінки до пам’ятного знаку. До Вишкова після так званих «маленьких робіт» не повернулося близько сотні чоловіків. Меморіальний захід на їх честь провели на подвір’ї реформатської церкви, з огляду на епідемічну ситуацію – у вузькому колі. Загалом із Верхньотисянського регіону Закарпаття в сталінські табори забрали кілька сотень угорців.

У Тячеві меморіальний захід також відбувся у вузькому колі за участю представників місцевого осередку ТУКЗ-КМКС.

«Репресії 1944 року забрали більше життів закарпатців, ніж дві світові війни. Зараз ми ведемо боротьбу з невідомою, чужою хворобою. Сподіваюся, що в цій боротьбі переможе людство. Цей недуг обмежив і кількість учасників нинішнього заходу. Майбутнє змінюється, проте про жертв терору ми повинні постійно пам’ятати, аби ті жахіття ніколи не повторилися», – наголосив, звертаючись до присутніх, голова Верхньотисянського осередку ТУКЗ-КМКС Йожеф Шарі.

Після промов, учасники дійства поклали вінки до пам’ятного знаку жертвам сталінських репресій та виконали національний гімн.

Еніке Вараді/Váradi Enikő/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах