108184
13:52 23.112020

Закарпаття підтримає всеукраїнську акцію «16 днів проти насильства»

Життя 5039

З нагоди Міжнародного дня протидії насильству щодо жінок та дівчат у Закарпатській ОДА відбулася пресконференція щодо обговорення цієї глобальної проблеми. 

У період із 25 листопада до 10 грудня відбувається щорічна всеукраїнська акція «16 днів проти насильства».  Тисячі громадян та сотні державних і громадських організацій із більш ніж 100 країн світу активізують свої зусилля заради об’єднуючої мети: збільшити розуміння та обізнаність про всі форми насильства у співвітчизників, створити в конкретному регіоні соціальний простір, вільний від насильства.

Тож на Закарпатті у цей час проводиться низка заходів, спрямованих на протидію насиллю.

– Щороку ми готуємо план заходів, які спрямовані на те, аби донести до відома закарпатців про проблему домашнього насильства, а також про його наслідки. Тут ми звертаємо увагу, що робити у випадку домашнього насильства, куди звертатися, яку можна отримати соціальну та психологічну допомогу, – зазначив Михайло Петрішка, директор департаменту соціального захисту населення Закарпатської ОДА. – В Україні важливим став указ Президента України, яким затверджений план заходів на подолання домашнього насильства і конкретні дії, які вимагаються від кожної області. Крім того Мінсоцполітики розпочало формування “Мапи допомоги” для постраждалих. Хочу звернути увагу, що першими повинні допомагати жертва домашнього насильства соціальні менеджери, до прикладу в ОТГ. Що стосується Закарпатської області, то статистика увесь час зростає. За 9 місяців цього року до органів поліції звернулися 2500 осіб, щодо домашнього насильства. 1545 – нова гаряча лінія на яку можна звернутися у таких випадках. 

Боротьба із домашнім насиллям є одним із пріоритетних напрямів роботи поліції, зазначив під час прес-конференції заступник начальника управління превентивної діяльності ГУНП у Закарпатській області Вадим Сітало.

– Часто на факти домашнього насилля потрібно реагувати жорстко: складанням адіміністративних протоколів, відкриттям кримінальних проваджень стосовно кривдника. Зазвичай потерпіла особа, або родичі чи сусіди телефонують на лінію 102, виїжджає наряд поліції й вже на місці вирішує, які міри приймати, – наголошує Вадим Сітало. – У цьому році у нас було відкрито 60 кримінальних проваджень, за систематичне вчинення домашнього насильства. Було винесено більше, ніж 400 термінових заборонних приписів особам, які вчинили домашнє насильство. В Ужгороді вже рік діє мобільна група реагування на факти вчинення домашнього насильства. Група виїжджає тільки на такі виклики. За цей рік було здійснено 1500 виїздів на місце вчинення домашнього насильства. 700 фактів підтвердилися. Втім поліція сама не зможе здолати це явище, тому ми радіємо що до цього долучаються громадські організації. 

Варто зазначити, що в Ужгороді ще з 2004 року функціонує Закарпатський обласний центр соціально-психологічної допомоги. Цей заклад соціального обслуговування надає допомогу людям, які опинилися у складних життєвих обставинах, у тому числі жінкам, які постраждали від домашнього насильства.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах