108175
10:48 23.112020

В Ужгороді вшанували пам'ять жертв сталінських репресій

Життя 4624

У неділю, 22 листопада, біля пам’ятника, встановленого на Кальварії, Ужгородський осередок Товариства угорської культури Закарпаття “ТУКЗ-КМКС” вшанував пам’ять угорських чоловіків, депортованих у 1944 році до сталінських таборів на «триденні роботи», багато з яких так і не повернулися додому до своїх сімей. З огляду на карантинні обмеження захід провели у вузькому колі.

Голова осередку Юдіта Кулін привітала присутніх на “надзвичайному” вшануванні пам’яті та коротко згадала сумні події далекого 1944 року.

– Цей рік, безумовно, відрізняється від усіх попередніх, оскільки пандемія змінює все. Наслідком цього є також і те, що зараз ми згадуємо жертв сталінізму у вузькому колі, – зазначила пані Юдіта та представила всіх на урочистому заході, які були присутні від імені установи чи організації: від Генерального консульства Угорщини у м. Ужгород консул Крістіна Беге, голова Асоціації Ракоці Ужгородського району Стелла Кеслер, голова Товариства угорських митців Закарпаття ім.І.Ревеса Агнеса Кулін, почесний президент Ужгородського осередку КМКС Золтан Таріч, Голова Ужгородського осередку молодіжної організації ТУКЗ-КМКС Крістіан Карпинець та член Закарпатського Угорськомовного Товариства Студентів та Молодих Дослідників (ЗУТСМД) Віктор Макушин.

– Сьогодні ми згадуємо сумну подію в історії, яка торкнулася кожної закарпатської сім’ї. Єдиним гріхом депортованих чоловіків було те, що вони були угорцями. Озирнувшись, я бачу тут багатьох молодих людей. Тож наша головна мета – зберегти пам’ять про цю ганебну главу в історії – таким чином втілюється в реальність. Ми сподіваємось, що пандемія вщухне і що наступного року набагато більше людей зможе взяти участь у вшануванні пам’яті жертв сталінських репресій, – завершила свою коротку промову Юдіта Кулін.

Наприкінці заходу присутні поклали до пам’ятника вінки та квіти, а також запалили кілька свічок.

Rehó Viktória/Kárpátalja hetilap/Karpat.in.ua

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Учні Ужгородського ліцею вирощують мікрозелень та донатять на ЗСУ
17:29
Самовираження через мистецтво: арттерапія для підлітків
17:07
В Ужгороді відбувся благодійний фестиваль «Сакура фест-2024»
16:45
Закарпатські податківці з початку року надали понад 34 тисячі адмінпослуг
16:31
На Закарпатті рятувальники відкрили ще один клас безпеки для дітей
16:14
У Вишківській громаді пройде обговорення дозволів для перебування у прикордонній смузі
16:03
Інструктори Нацгвардії провели для закарпатських журналістів заняття з вогневої, тактичної та медичної підготовки
15:12
Поліцейські охорони Закарпаття знайшли зниклу дитину
14:52
У Закарпатському обласному центрі кардіології та кардіохірургії за минулий рік успішно виконали 151 операцію на відкритому серці
14:35
В Ужгороді патрульні допомогли чоловіку відшукати телефон, який він забув у таксі
14:24
Всі новини