108142
16:53 20.112020

На Закарпатті вшанували пам’ять репресованих угорців

Життя 3190

Пам’ять жертв «маленьких робіт» вшанували 19 листопада біля меморіалу на площі Сена в місті Берегово. Учасники заходу поклали вінки до пам’ятного знаку на честь тих, кого забрали 76 років тому на «триденні роботи» і хто так і не повернувся додому.

З огляду на карантинні обмеження цього року традиційний захід, організований громадською організацією «Про Культура Субкарпатіка», провели у вузькому колі.

«У цей день традиційно вже десять років поспіль в одній із церков міста проводиться екуменічна служба, під час якої зачитують імена трьохсот чоловіків, депортованих берегівчан-угорців. Лише цього року через епідемситуацію богослужіння провели в онлайн-форматі за участі місцевих священників. Крім того, створена можливість запалити віртуальну свічку в пам’ять закатованих до першого грудня”, – розповіла нашому виданню Президент Закарпатського угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ Ільдико Орос.

Пам’ятний захід у цей день відбувся і в Свалявському меморіальному парку.

Як зазначив Василь Брензович, голова Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС), меморіальні заходи на честь жертв сталінських репресій на Закарпатті відбуваються з кінця 1980-х років.

Ільдико Орос наголосила, тисячі угорських душ, які померли безглуздою смертю, все ще залишаються помітною втратою для всіх угорців, оскільки це були молоді чоловіки, які вже ніколи не могли одружитися, створити сім’ю чи які більше не могли радіти своїм онукам.

Це великий біль із відстані п’яти, десяти, чи навіть ста років. Ось чому ми не повинні забувати про них та щороку схиляти голови перед їхньою пам’яттю.

K. K./Kárpátalja hetilap/Karpat.in.ua

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Поліцейські Іршави затримали наркоторговця: фігуранта помістили в ізолятор тимчасового тримання
13:34
«Ужгород за чисте довкілля»: екоакція в УжНУ
13:17
Як отримати безоплатно послуги з реабілітації в медзакладах Закарпаття: усе, що потрібно знати
12:40
ПрАТ «Закарпаттяобленерго» нагадує, чому категорично заборонено розпалювати вогонь в охоронних зонах об’єктів енергетики
12:20
На Ужгородщині відбулися змагання з важкої атлетики
12:02
Нацгвардійці провели урок мужності для ліцеїстів Мукачева
11:51
Дві команди ужгородських «Карпат» боротимуться в Кубку України
11:29
Понад 14 000 школярів планують оздоровити цьогоріч на Закарпатті
10:30
Міжнародні організації розглядають можливість реконструкції гуртожитку Берегівського ліцею
10:12
Берегівський мер розповів про оформлення дозволів на в’їзд, перебування, проживання, провадження робіт і пропуск у прикордонну смугу
09:51
Всі новини