108087
17:55 19.112020

Радіо «Єден» видасть оригінальну вінілову платівку із закарпатськими піснями

Життя 3769

В Ужгородському пресклубі відбулася презентація проєкту від Радіо «Єден», яке має на меті видати вінілову платівку з закарпатськими піснями, що звучать на радіо. Збірник вмістить у себе композиції локального характеру, створені на території Закарпатської області, або тими, хто виїхав, але все одно лишився закарпатцем як Антон Дегтярьов з гурту Ptakh_Jung, що живе у Києві.

«Унікальність цієї ідеї полягає в тому, що локальна музика, яку ми з вами знаємо і цінуємо, буде існувати на носії інформації, який переживе цифрову культуру. Вінілова культура знову повернулась і було б добре і нашому краю зайняти в цій культурі якусь позицію»,кажеОлексій Уманський,ініціатор проєкту,засновник радіо «Єден»,відомий ведучий, радійник.

Олексій розповів, що захоплення платівками у нього з’явилося ще у 2012 році. Потім з’явився програвач, авторські вечірки під платівки. «У декого я асоціююся з платівками, мені їх дарують. Я навіть зробив проект «вінілове весілля», бо вважав, що ми повинні відійти від стандартних рамок, – каже Олексій Уманський. – Згодом я подумав про те, що було б класно видати свою платівку. Мода на вініл знову повернулася, 6-7 років тому почався бум і люди почали купувати платівки».

На платівці будуть 10 композицій. Мова іде про треки з діалектизмами, і не тільки. Старі та сучасні треки, що звучать в ротації інтернет радіо «Єден» (yedenradio.com). «Ми дозволяємо собі вмикати в ефірі будь-яку музику, змішувати жанри, як заманеться, тому на збірнику буде драмендбейс, рок, електронна музика і хіп-хоп. У переліку пісень побачите легендарну пісню «Пуцка» від панк-рокерів з Чопа Bambula Bee або «Рекіти» – композиція культового проєкту Hudaki Village Band з Нижнього Селища, «Копала крумплі» від Чаламади з Виноградова, або «Закарпаття моє» від Івана Поповича з села Осій Іршавського району, – розповідає Олексій Уманський.

Проєкт некомерційний, але для того, аби видати вініл тиражем 100 штук, треба назбирати 1600 євро. «Це 100 людей по 16 євро. Але є ще музиканти, яким я хочу подарувати платівку. Я розробив собі план на кілька стадій, яким чином буду шукати гроші. Минуло менше, ніж тиждень, назбирали 500 євро. Не всі готові купити платівку, якої ще нема. Хотів би, щоб половину суми ми дотягнули передпродажем. Буду шукати інвесторів, розпочну крафтфаундінг. Платівки в Україні не друкуються, друк є в Італії чи Німеччині. Головна мета, щоб цей вініл реалізувався вийшов «у нуль», щоб я міг на вечірці поставити голку і включити платівку, – каже Олексій Уманський.

Це внесок у вінілову культуру, і внесок у Радіо Єден, зауважує радіоведучий. Пісні на платівках відрізняються за звучанням, вони м’якші. Це музика, до якої можна доторкнутися.

Зібрати кошти Олексій Уманський планує до 18 січня, саме у цей день виповниться 3 роки Радіо Єден. «Колись моя бабка розповідала, що мрії треба писати на листочку. Минулого року я записав і повісив на холодильник список з 14-ти пунктів. Лишилося реалізувати три, один з них – видати платівку», – додає Олексій.

Передпродаж платівки розпочався і коштує вона на цей момент 650 грн.

Замовити платівку можна за номером картки Приват банка 4149 4991 3681 5667. Ставте позначку «на вініл» при оплаті, і не забувайте скинути скріншот проплати, та написати хто замовив.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах