107859
17:19 11.112020

У Фаховому коледжі Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ запровадили дистанційне навчання

Життя 2523

Обмеження, запроваджені у зв’язку з епідемією коронавірусу, змусили Закарпатський угорський інститут ім. Ференца Ракоці ІІ та його структурний підрозділ – Фаховий коледж – перейти на дистанційне навчання.

Про деталі онлайн-навчання ми розпитали у директора коледжу, Каталін Шош.

– У якій формі та за яких умов зараз проходить дистанційне навчання у професійному коледжі?

– На жаль, нам також довелося перейти на дистанційне навчання в нашому коледжі, щоб запобігти поширенню вірусу. Згідно з рішенням керівництва, ми працюватимемо в такому форматі до 15 листопада, але епідемічна ситуація в державі чи області може замінити ці плани.

Ми вже маємо досвід впровадження дистанційної освіти. Зараз ситуація не така несподівана, як у березні, хоча і тоді ми досить оперативно відреагували на стан справ. Улітку всі наші викладачі пройшли курс навчання «Освіта в цифровому просторі», який організувало Закарпатське угорськомовне педагогічне товариство, і були готові до запровадження дистанційного навчання з вересня.

Комп’ютерний центр інституту створив для наших студентів та викладачів нові електронні адреси та групи, тож учасники навчального процесу можуть із легкістю підключитися до створеного цифрового класу та використовувати різні онлайн-платформи.

– Як триває співпраця між викладачами та студентами під час дистанційного навчання?

– Ми прагнемо до послідовності та якісної освіти і під час дистанційного навчання! Але це також часто залежить і від предмета, і від групи. Є групи, які приєднуються до уроку за лічені хвилини, точно, вчасно, і навчання проходить гладко, а є групи, де процес починається трохи повільніше. Найважче було з першокурсникам, оскільки деякі з них не мали досвіду дистанційного навчання, і їм доводилося починати з основ. Ми почали підготовку завчасно, тож тепер вони теж рухаються в належному темпі. Маю відзначити відданість, працю та креативність наших викладачів, оскільки з вони мають докладати вдвічі більше зусиль на підготовку та оцінювання, ніж у звичайному форматі навчання. Студенти також повинні проводити в два рази більше часу за комп’ютером, ніж раніше. Щоб захистити здоров’я, замість 90-хвилинних пар ми проводимо 45-хвилинні онлайн-уроки строго за розкладом. Це також означає, що всі студенти мають увійти в систему та відвідувати заняття відповідно до розкладу. Цьому часто заважають перебої в електромережі або навіть збій в Інтернеті. Ми ставимося до дистанційного навчання так само серйозно, як до очної освіти, яка проходить у наших класах. Успіх також залежить і від позитивного ставлення з боку батьків, оскільки студент учень навчається за розкладом, що буде успішним лише в тому випадку, якщо йому не заважають. Сім’я також повинна адаптуватися до цієї ситуації.

– Згідно з наявною інформацією, скільки триватиме дистанційне навчання та коли студенти зможуть знову сісти за парти?

– Як я вже зазначала, згідно з внутрішнім наказом, дистанційне навчання триватиме до 15 листопада, але ми повинні адаптовуватися до поточної епідемічної ситуації. Ми з нетерпінням чекаємо якнайшвидшого повернення до класів.

– Виникає питання, якщо обмеження продовжуватиметься до кінця семестру, як оцінюватимуть студентів? Яка позиція вишу в цьому питанні?

– Ми сподіваємось, що цього не станеться. Якщо так, то ми закриємо півріччя так, як під час весняного семестру. Зараз у нас також є засоби та методи для цього, хоча ми не вважаємо їх хорошими в довгостроковій перспективі. На психофізичну витривалість учнів та вчителів погано впливає постійна замкнутість та тривале використання цифрових пристроїв, тому ми акцентуємо на профілактиці, аби якомога швидше повернутися до нашого звичного повсякденного життя.

K. K./Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах