107750
21:00 6.112020

Закарпатський народний хор шукає прихильників задля реалізації унікального арт-проєкту

Життя 2883

Триває ювілейний 75-й концертний сезон Заслуженого академічного Закарпатського народного хору. Краянам, без сумніву, запам’яталися яскраві виступи улюбленого колективу в рамках відзначення річниці Незалежності України, Дня Ужгорода, на численних відкритих майданчиках області. А великий ювілейний концерт Закарпатського народного хору, що відбувся 9 жовтня в обласному музично-драматичному театрі імені братів Шерегіїв, став по-справжньому резонансною подією в культурно-мистецькому житті краю. І хоча через карантинні обмеження потрапити до зали змогли не всі охочі, та багато хто переглянув онлайн-трансляцію цього дійства.

Очевидно, що колектив довго готувався до ювілею і запланував чимало цікавих заходів, зустрічей і презентацій. Якщо епідситуація дозволить, деякі з них відбудуться найближчим часом. Решту задуманого доведеться відкласти до кращих часів. Принаймні, директор-художній керівник колективу Наталія Петій-Потапчук разом зі своїми заступниками та помічниками з оптимізмом дивляться у майбутнє і не припиняють роботи над творчими планами і новими мистецькими задачами.

Наразі Заслужений академічний Закарпатський народний хор продовжує відвідувати репетиції, щоправда невеликими групами, з дотриманням усіх карантинних вимог. А серед найбільш перспективних напрямків нинішнього творчого життя колективу є просування власного культурного проєкту «Зіркове майбутнє Срібної Землі» на платформі Спільнокошт. «Спільнокошт»  – це перший сайт в Україні, який використав краудфандинговий («фінансування громадою») принцип залучення коштів на реалізацію проєктів. Поданий Закарпатським народним хором проєкт пройшов серйозний відбір (із понад 130 проєктів з усієї України залишили всього 30) і наразі перебуває на важливому етапі: він розміщений на платформі Спільнокошт і збирає симпатиків, готових надати безкорисну фінансову підтримку. Йдеться про будь-яку, навіть незначну суму. Але гуртом, громадою однодумців і небайдужих можна здійснити найсміливіші задуми. Якщо до кінця поточного року доброчинцями буде зібрано суму в 72000 грн, проєкт «Зіркове майбутнє Срібної Землі» отримає фінансування Українського культурного фонду.

Це стало б неоціненною підтримкою доброї справи, започаткованої Закарпатським народним хором у 2018 році. Тоді вперше на професійній сцені разом із артистами уславленого колективу виступили талановиті діти з багатьох куточків Закарпаття – співаки, танцюристи, інструменталісти, так само закохані в народне мистецтво. Ідея полягає саме в спільному з дітьми виконанні кращих зразків закарпатського фольклору задля його збереження і популяризації, задля виховання молодого покоління в любові до рідного слова, пісні, танцю, обрядів і традицій. Проєкт настільки припав до душі як артистам колективу, так і юним талантам, що у 2019 році він став ще масштабнішим. І навіть в умовах цьогорічної пандемії керівництво Закарпатського народного хору в режимі онлайн провело конкурс серед юних виконавців, що бажають долучитися до цієї ініціативи.

За два роки існування арт-проєкту його учасниками стали Анастасія Дьомінова, ансамбль сопілкарів «Дударик» під керівництвом Ольги Мицьки, Зразковий дитячий ансамблю танцю «Турянська долина» (керівник – Едуард Воронич) із с.Тур’я Ремета Перечинського району, Кароліна Борис і Дитячий зразковий фольклорний гурт «Цімборики» (керівник – Наталія Шимша) з Хуста, Олександра Макарова (ксилофон) з Мукачева, Алекс Егреші (кларнет, цимбали) з Виноградівщини, Михайло Черничко з Іршавщини, хореографічний ансамбль «Наша файта» (керівник – Мирослава Огразанська) з Ужгородщини. Неабияк прикрасили проєкт своєю участю вихованці Ужгородської ДМШ ім.П.Чайковського Юлія Райхель, Катерина Лазарчик, Олександр Зимомря, Даніель Семсічко (викладач – Марія Мудранинець), Зразковий дитячий ансамбль народного танцю «Джерельця Карпат» (керівник – Михайло Сачко), Dance studio «ROYAL» (керівник – Наталія Змушко-Йовні) та ін. Цьогорічний відбір поповнив цей перелік юними талантами з Великоберезнянщини, Перечина, Чопа, Мукачівщини (Великолучківська ДМШ), вихованцями Ужгородської ДШМ, танцювальним колективом зі Свалявщини тощо.

Треба розуміти, що наразі існування арт-проєкту «Зіркове майбутнє Срібної Землі» цілковито залежить від доброї волі та щирого бажання артистів Закарпатського народного хору, а витрати на його реалізацію з колективом ділять батьки юних учасників та окремі доброчинці. Адже йдеться про пошук і відбір юних талантів, організацію спільних репетицій, заняття з педагогами, транспортні витрати, аранжування творів, заохочувальні подарунки для малечі тощо. Тож колектив покладає великі надії на Спільнокошт і закликає всіх небайдужих долучитися до збору коштів заради реалізації цього унікального проекту та справді зіркового майбутнього наших талановитих діток!

                  Більше довідатися про проєкт можна за посиланням.

https://biggggidea.com/project/zirkove-majbutne-sribno-zemli/

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді говорили про потенціал міст України та Словаччини
18:13
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, з 18 квітня по 1 травня обмежать рух автомобілів по вулицях Університетська та Перемоги
16:12
Громада Закарпаття співпрацюватиме із громадою Донеччини
15:51
Набір до патрульної поліції Закарпаття триває
15:31
Десятьом громадянам України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави
15:19
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників
14:53
Міжнародна наукова конференція на факультеті міжнародних економічних відносин в УжНУ
14:43
У Мукачеві завершується прийом заявок на участь у конкурсі піаністів
14:20
Закарпатській судовій охороні провели практичне заняття щодо виявлення зброї
13:50
Задушив до смерті: ужгородець, якого підозрюють у вбивстві мешканки Київщини, перебуватиме під вартою
13:36
Всі новини