107379
08:51 22.102020

У селі Велика Добронь на Ужгородщині відкрили меморіал національної єдності

Життя 5725

У центрі села Велика Добронь, на березі потоку Гатрац, навпроти Валикодобронського реформатського ліцею, відкрили пам’ятний знак, який символізує національну єдність. Він виготовлений місцевим скульптором Ендре Гіді-молодшим до сторіччя Тріанону. Відкриття пам’ятного знака планували на 4 червня, проте через епідемічну ситуацію, захід перенесли. Тож урочистості відбулися 20 жовтня у вузькому колі.

У планах ініціаторів установлення пам’ятного знака – Товариства угорської культури Закарпаття та очільника Громадської організації «За розвиток Великодобронського регіону», кандидата на посаду голови Великодобронської ОТГ Ференца Надя – створення Меморіального парку національної єдності, громадського простору. Зокрема для реалізації цього задуму просять підтримки на нинішніх місцевих виборах. 

Меморіал складається з чотирьох колон, для створення яких монолітний кам’яний блок був розколотий на чотири частини, які потім розтягнули, наче відрізані від Угорщини частини території. Їх об’єднує відполірована червона гранітна куля, котра символізує все те, що об’єднує угорців: спільні цінності, культуру, кров та історичну пам’ять. Автор меморіального знака Ендре Гіді-молодший щодо скульптури розповів: «Хоча сьогодні стовпи фізично вже не утворюють єдиний масив, вони все одно об’єднані, є частинами органічної композиції, яка пов’язана верхнім, п’ятим, елементом – шаром ідеальної форми. Ця форма символізує багато речей, але тепер ми коротко назвемо це просто цінністю. Ось чому ці колони також повинні бути стабільними та стояти на своєму місці, оскільки разом вони становлять важливу цінність».

Ласло Гіді, голова місцевого осередку ТУКЗ-КМКС с. Велика Добронь, виступаючи на церемонії, назвав день відкриття меморіального знака, що символізує трагічну пам’ять про національну роздробленість та транскордонну спільність, днем горя і радості. «Цьогоріч виповнилося рівно сто років з того часу, як у Тріаноні був підписаний мирний договір. Відтоді наступні покоління намагаються жити й виживати як угорці на своїй батьківщині, – зауважив він і додав: – Водночас радує те, що країна відродилася, як жар-птиця, стала незалежним і поважним членом спільноти європейських країн. І ця горда впевненість у собі зміцнює і нас».

У свою чергу, Ласло Гіді заявив: «У наших планах створення Меморіального парку національної єдності на двох берегах потоку Гатрац, якщо для цього ми одержимо підтримку від виборців через кілька днів». Він також подякував Товариству угорської культури Закарпаття, зокрема районному осередку ТУКЗ-КМКС, голові ГО «За розвиток Великодобронського регіону» Ференцу Надю за допомогу в установленні меморіального знака, сільській раді за виділену ділянку та всім, хто долучився до реалізації проєкту.

Консул Генерального консульства Угорщини в м. Ужгороді Балаж Лопперт зачитав статтю D Основного закону Угорщини, в якій зафіксовано, що країна відповідає за долю угорців, які проживають за її межами. За його словами, уряд Угорщини доводить це не лише словами, але й справами. Консул перерахував програми підтримки, які реалізовуються задля процвітання закарпатських угорців на батьківщині. Як підкреслив пан Лопперт, меморіал національної єдності є символом того, що Угорщина ніколи не залишатиме закордонних угорців на самоті.

Голова Ужгородського районного осередку ТУКЗ-КМКС Лівія Балог наголосила, що встановлення меморіального знака у Великій Доброні є своєрідним меседжем, аби «пам’ятати й нагадувати, що немає сили, яка могла б знищити національну свідомість людей, які тут мешкають, їхню прихильність до своїх культурних цінностей, віри, мови, традицій». Вона подякувала місцевому осередку ТУКЗ-КМКС с. Велика Добронь, Громадській організації «За розвиток Великодобронського регіону» та державному секретаріату з питань національної політики Угорщини за підтримку.

Меморіальний знак відкрили Балаж Лопперт, Лівія Балог, Ференц Надь, Ендре Гіді-молодший та Ласло Гіді. Відтак пастор реформатської церкви Андраш Коложі благословив пам’ятник.

До церемонії відкриття долучилися й родина скульптора, зокрема батько Ендре Гіді, заслужений майстер народної творчості України, а також депутат обласної ради Йожеф Баторі, депутат Ужгородської міськради, директор телеканалу TV21 Ungvár Золтан Кулін, великодобронський сільський голова Янош Попка, директор Великодобронського реформатського ліцею Ерка Гал, директор Великодобронської середньої школи, депутат районної ради, Йожеф Кантор та кандидати в депутати ради ОТГ від «КМКС» Партії угорців України. 

Жолт Бадо/Badó Zsolt/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах