107350
10:45 21.102020

Центр культури імені Бутлера відкрили на Ужгородщині. Фото, Відео

Життя 8378

Ім’я видатної постаті графа Бутлера будівля носитиме не дарма – саме у будинку, де він жив, у далекому 1805 році переховували корону угорських королів – корону Святого Іштвана.

Цю нерухомість вдалося придбати завдяки підтримки угорського уряду. Від колись величної будівлі, залишились одні руїни, тому її необхідно було повністю знести та побудувати нову, подібну до оригіналу. Ремонтні роботи тривали близько року і наразі культурний центр нарешті відкрив свої двері для перших відвідувачів.

На урочистості з нагоди відкриття Центру культури імені Бутлера завітали Василь Брензович, голова ГО «ТУКЗ – КМКС», Ілдика Орос, президент Закарпатського угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ, Йожеф Баторі, депутат Закарпатської обласної ради, Лівія Балог, голова осередку ГО «ТУКЗ – КМКС» Ужгородського району та Арон Чех, провідний консул Генерального консульства Угорщини в Ужгороді.

У перебудованому культурному центрі проводитимуть різноманітні зібрання та мовні курси, тут знайде прихисток танцювальна студія та майстерня народної творчості. Центр стане затишним домом для представників угорської громади краю, що можуть проводити тут свої заходи. У стінах культурного центру проводитимуть мовні курси та недільну школу. Крім того, приміщення центру Бутлера не зовсім звичайні – кожне з них носить ім’я видатних постатей угорської історії, серед яких Іштван Добо, Егана Еде. Звісно тут облаштували й зали присвячені роду Бутлерів та Святій Короні.

У своєму вітальному слові, Ілдика Орос, наголосила, що відкриття Центру культури імені Бутлера – це ніби здійснення мрії, яка чекала своєї реалізації десятиліттями: «Я рада, що вдалося реалізувати такий масштабний проєкт на радість угорської громади краю і населенню Середнього, адже зараз вони мають ще один чудовий туристичний об’єкт, який приваблює не тільки поглядом, а й історичним значенням».

Василь Брензович розповів, що смт Середнє є важливою частиною угорської історії, адже його перш за все пов’язують з ім’ям відомого захисника Егерської фортеці Іштвана Добо. Багато людей знають й історію роду Бутлерів, адже про них написано цілий роман.

«Це велика радість для усіх, адже з руїн родинного маєтку Бутлерів за досить короткий період часу вдалося створити цікавий та наповнений історичними фактами культурний центр і цим самим зберегти ще одну історичну пам’ятку на території Закарпаття. Викладачі Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ доклали чимало зусиль та організувати цікаві експозиції, які змальовують історію угорського народу крізь призму життя відомих його постатей, що так чи інакше пов’язані із Закарпаттям», – додав Василь Брензович.

Тож присутні мали можливість оглянути чудові виставкові зали культурного центру та навіть познайомитися з копією відомої корони Святого Іштвана, яка розташована в однойменній залі.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
З нагоди національного свята Товариство угорської культури Закарпаття організувало в Берегові прем’єрний показ фільму
17:05
Фінал ІІ (міського) етапу футзальних змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» в Ужгороді
16:39
«Чути дітей»: у Скансені відкрили виставку дитячих історій про життя під час війни
16:22
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин підбила підсумки творчого конкурсу
16:09
Під час профілактичних заходів серед водіїв мототранспорту на Закарпатті зафіксовано ряд порушень
15:55
У селі Бодалово відзначили річницю Угорської революції та визвольної боротьби 1848–1849 років
15:40
У Міжгір’ї розкрили угон автомобіля
15:26
До місцевих бюджетів Закарпаття перераховано понад 1,3 млрд гривень податків
15:15
У Мукачеві провели чемпіонат міста з шахів серед жінок
14:58
У Мукачеві у затриманого наркоторговця вилучено понад 200 доз «товару»
14:47
Всі новини