107347
09:50 21.102020

У Сваляві за підтримки Угорщини оновили садочок. ФОТО

Життя 9561

У приміщенні Свалявського НВК № 10, де функціонують п’ять українських та одна угорська група, а з 2005 року ще й початкова школа з угорською мовою навчання, завдяки підтримці угорського уряду провели ремонт на суму в понад два мільйони форинтів. Церемонія передачі оновленого закладу відбулася 19 жовтня за участю голови угорської молодіжної організації “Фіделітас” Богларки Іллеш.

У навчально-виховному комплексі відремонтували кухню та центральний вхід до дитячого садка на першому поверсі, а також зали двох українських груп. На другому поверсі провели ремонт приміщень, які досі не використовувалися. Відтак тут створили гарні, світлі, просторі класи для учнів початкової школи з угорською мовою навчання та облаштували вчительську. Крім того, школярі й педагоги отримали роздягальні та вбиральні.

Участь в урочистому заході взяли також консул Генерального консульства Угорщини в м. Ужгороді Аттіла Корош, голова Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства, депутат обласної ради Ілдика Орос, заступник голови ТУКЗ-КМКС, депутат обласної ради Гейза Гулачі, заступник свалявського міського голови Тетяна Белла, начальник управління освіти Свалявської міськради Наталія Власик, директор НВК Марія Печунка, голова Свалявського місцевого осередку ТУКЗ-КМКС Андраш Кіш, настоятель римо-католицької парафії Томаш Лендєл, кандидати в депутати від «КМКС» Партії угорців України Генрієтта Соколова, Володимир Бейреш та Габріелла Мейсарош.

За словами Ілдики Орос, після консультацій зі свалявськими угорськими вчителями, було вирішено організувати підготовчу групу до угорської школи, оскільки угорські родини в Сваляві вже змінили мову. Покращити цю ситуацію допоможе угорська група, яку тепер відкрила в дитячому садку міська рада. На думку пані Орос, угорська освіта в Сваляві попереду має багато завдань, але варто відзначити й досягнуті результати, адже в чотирьох класах угорської початкової школи навчаються 56 дітей. У закладі також проводяться мовні курси для дорослих, організовуються угорські культурні заходи.

Тетяна Белла від імені міської ради подякувала за підтримку угорському уряду, Ілдиці Орос та всім, завдяки кому Свалявський НВК № 10 потрапив до Програми оновлення навчальних закладів і в будівлі був проведений якісний ремонт.

«Уже 30 років Товариство угорської культури Закарпаття спільно із Закарпатським угорськомовним педагогічним товариством працюють над зміцненням угорської громади області. Для того щоб мати змогу діяти в цьому напрямі й надалі, дуже важливо звертати увагу на молодь, вихованців садочків та школярів… За підтримки угорського уряду є можливість відремонтувати 116 дошкільних закладів та збудувати 25 нових. Вважаю, що оновлення Свалявського НВК, де розташовані садочок та угорська початкова школа, – це зразкова інвестиція», – підкреслила під час виступу Богларка Іллеш.

Наприкінці заходу отець Томаш Лендєл попросив Божого благословення відремонтованому навчальному закладу. Відтак гості оглянули оновлені приміщення.

У рамках свого візиту на Закарпаття голова угорської молодіжної організації “Фіделітас” Богларка Іллеш також відвідала Свалявський меморіальний парк, де поклала вінок до меморіалу жертвам сталінських репресій.

 (dózsa/Kárpátalja hetilap)

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Учні Ужгородського ліцею вирощують мікрозелень та донатять на ЗСУ
17:29
Самовираження через мистецтво: арттерапія для підлітків
17:07
В Ужгороді відбувся благодійний фестиваль «Сакура фест-2024»
16:45
Закарпатські податківці з початку року надали понад 34 тисячі адмінпослуг
16:31
На Закарпатті рятувальники відкрили ще один клас безпеки для дітей
16:14
У Вишківській громаді пройде обговорення дозволів для перебування у прикордонній смузі
16:03
Інструктори Нацгвардії провели для закарпатських журналістів заняття з вогневої, тактичної та медичної підготовки
15:12
Поліцейські охорони Закарпаття знайшли зниклу дитину
14:52
У Закарпатському обласному центрі кардіології та кардіохірургії за минулий рік успішно виконали 151 операцію на відкритому серці
14:35
В Ужгороді патрульні допомогли чоловіку відшукати телефон, який він забув у таксі
14:24
Всі новини