107281
09:50 18.102020

На Берегівщині побудують Будинок культури на честь відомої актриси та співачки

Життя 3777

Найближчим часом у селі Галабор Берегівського району побудують Будинок культури, який буде названо на честь відомої берегівської актриси та співачки Шарі Федак. Першим кроком стала урочиста презентація проєкту будівлі.

Захід розпочався богослужінням у місцевій реформатській церкві. Пастор Йосип Карої у своїй проповіді подякував Богу за те, що є люди, які допомагають та не забувають про закарпатських угорців. Потім від імені громади висловив вдячність неурядовій організації «За Галабор» за те, що забезпечила храм двома кондиціонерами.

Урочистий захід продовжився виступом ансамблю народного танцю Tiszavirág («Квітка Тиси») в Галаборі на площі, де планують звести Будинок культури.

На презентації були присутні консул Угорщини в м. Ужгороді Крістіна Беге, берегівський віце-консул Мігай Андраш Беке, кандидат у депутати від «КМКС» Партії угорців України та голова кураторії ГО «Карпатський дім» Петер Чаба, депутат Закарпатської обласної ради Міклош Товт, заступник голови Берегівської районної ради Ласло Горват, мер Берегова Золтан Бабяк, депутат Берегівської районної ради та секретар з питань культури ТУКЗ – КМКС Ласло Молнар, депутат Берегівської районної ради та виконавчий директор громадської організації «Карпатський дім» Дезидерій Товт, голова Галаборського осередку ТУКЗ – КМКС Сільвія Кадар, а також сільський голова Барнабаш Кочіш.

Будинок культури буде названо на честь Шарі Федак не випадково, адже це справді легендарна особистість, зазначив у своїй промові віце-консул Мігай Андраш Беке. Шарі значно переросла свою улюблену батьківщину, і її особистість стала невід’ємною частиною всієї угорської культури. «Культура та традиції, не знаючи кордонів, долучають угорські громади до культурного кровообігу всієї угорської нації», – додав віце-консул.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

У своїй промові Петер Чаба зазначив, що жителі с. Галабор, зокрема діти, заслуговують на те, щоб мати можливість готуватися до культурних заходів у належних умовах, а не в будівлі, яка є радянською спадщиною, де, до речі, холодно взимку або занадто спекотно влітку. «Однак нам завжди вдається знайти людей і засоби, які дозволяють втілювати наші мрії в реальність. Цього разу теж так було: угорський уряд став на наш бік, тож незабаром ми зможемо розпочати практичну реалізацію проєкту з побудови будинку культури», – розповів депутат Закарпатської обласної ради від КМКС.

Виступаючи перед присутніми, Золтан Бабяк запевнив, що опікуватиметься новим закладом, дбатиме, щоб він завжди наповнювався культурним змістом.

Від імені громади с. Галабор депутат Берегівської районної ради Дезидерій Товт подякував за слова заохочення, які пролунали на заході, та підтримку Угорщини.

Після урочистих промов Мігай Андраш Беке та Петер Чаба представили присутнім візуальний дизайн проєкту Будинку культури, який буде названо на честь відомої берегівської актриси та співачки Шарі Федак.

Захід завершився культурною програмою.

Джерело: D. P./Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді говорили про потенціал міст України та Словаччини
18:13
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, з 18 квітня по 1 травня обмежать рух автомобілів по вулицях Університетська та Перемоги
16:12
Громада Закарпаття співпрацюватиме із громадою Донеччини
15:51
Набір до патрульної поліції Закарпаття триває
15:31
Десятьом громадянам України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави
15:19
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників
14:53
Міжнародна наукова конференція на факультеті міжнародних економічних відносин в УжНУ
14:43
У Мукачеві завершується прийом заявок на участь у конкурсі піаністів
14:20
Закарпатській судовій охороні провели практичне заняття щодо виявлення зброї
13:50
Задушив до смерті: ужгородець, якого підозрюють у вбивстві мешканки Київщини, перебуватиме під вартою
13:36
Всі новини