107196
13:10 14.102020

Закарпаття відзначає День захисника України

Життя 5241

У середу, 14 жовтня, в нашій країні святкують День захисника України  – його вважають державним святом з 2015-го, проте його історія сягає корінням углиб тисячоліть.

Варто розпочати з того, що 14 жовтня християни східного обряду (православні і греко-католики) відзначають свято Покрови Пресвятої Богородиці.

Легенди про його витоки різняться, проте суть залишається незмінною: мова йде про епізод, коли Богородиця з’явилася жителям Константинополя, захистивши їх від ворожої навали. Жителі міста звернулися до Божої матері з проханням про порятунок, після чого вона з’явилася перед людьми та вкрила їх своїм покровом (омофором). Ворожі війська відступили, Константинополь врятували, а легенда залишилася в житіях святих і літописних пам’ятках, а в пам’ять про диво у Візантії згодом стали святкувати день Покрови Пресвятої Богородиці.

Українські козаки вважали Богородицю своєю заступницею, а свято Покрови — найважливішим у своєму календарі. Історики стверджують, що нерідко саме 14 жовтня козаки проводили свої віче, обираючи нового кошового отамана або старшину.

Після проголошення незалежності України свято 14 жовтня з роками повертало собі все більшого значення. У 2014 році Петро Порошенко скасував святкування Дня захисника Вітчизни 23 лютого, який за часів СРСР був відомий як День Радянської армії і Військово-морського флоту. Одночасно Порошенко заснував 14 жовтня як День захисника України.

Відповідний указ було підписано на свято Покрова Богородиці – 14 жовтня 2014 року. День захисника України започатковано для «вшанування мужності і героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і перемог українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві».

З 2015 року День захисника України є державним святом і вихідним днем.

З цієї нагоди, традиційно в Україні вшановують оборонців Батьківщини та згадують загиблих внаслідок російської агресії на Донбасі.

– Нехай нікого не вводить в оману назва цього дня – це не тільки чоловіче свято, серед наших воїнів багато відважних та сильних жінок і дівчат, які на рівні з чоловіками можуть мужньо виконувати свій непростий обов’язок, і вони це роблять, і сьогодні ми дякуємо їм усім – хоробрим чоловікам та жінкам, хлопцям та дівчатам зі Збройних сил України, Нацгвардії, Держприкордонслужби та інших силових структур. Дякуємо добровольцям, волонтерам, медикам та всім, хто служить Батьківщині, – наголосив нині під час промови Президент України Володимир Зеленський.

В Ужгороді з нагоди свята відбудбулося покладання квітів до Меморіалу пам’яті загиблим, які віддали своє життя за суверенітет і територіальну цілісність України та до могил загиблим в АТО. Представники міської та обласної влади, військові та небайдужі містяни, після покладання квітів, вшанували загиблих Героїв хвилиною мовчання.

Продовжиться свято ввечері у Закарпатській обласній філармонії, де відбудеться концерт до Дня захисника України за участі естрадно-духового оркестру.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах