107166
14:10 13.102020

В Ужгороді за підтримки Угорщини оновили ще два садочки. ФОТО

Життя 42151

В Ужгороді за підтримки угорського уряду в рамках Програми розвитку дошкільних навчальних закладів Карпатського басейну нещодавно провели ремонт ще у двох дитячих садочках: № 21 «Ластовічка» та в угорській групі ДНЗ № 26.

У церемонії передачі, яка відбулася в понеділок, 12 жовтня, узяли участь Генеральний консул Угорщини в м. Ужгороді Йожеф Бугайла, голова Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства, депутат облради Ілдико Орос, в.о. ректора Закарпатського угорського інституту ім. Ф.Ракоці ІІ Іштван Черничко, голова Ужгородського районного осередку ТУКЗ-КМКС Лівія Балог, директор телеканалу «TV21 Унгвар», депутат міськради Золтан Кулін, кандидат у депутати від КМКС Йосип Резеш.

У дошкільному навчальному закладі №21 «Ластовічка» Ужгородської міської ради функціонують 6 груп: по дві молодші, середні (одна з них угорська) та старші. У рамках реалізації Програми в садочку відбувся ремонт приміщень угорської групи: фарбування стін та стелі, заміна підлоги, міжкімнатних дверей, вікон, електрообладнання, системи опалення, часткова заміна умивальників. Групу забезпечили також новими меблями. Загальна вартість інвестицій становить 2 454 848 гривень.

«Ужгород – велике місто з майже 120 тисячами жителів, і зрозуміло, що батьки хочуть віддавати своїх дітей до дитячих садків поруч із місцем проживання», – каже Ілдіко Орос.

За її словами, Закарпатське угорськомовне педагогічне товариство вирішило не будувати в обласному центрі один великий угорський дитячий садок, а надати можливість батькам, які проживають у різних житлових районах, віддавати своїх дітей до угорських груп.

«Тож ми запланували і провели ремонт 6 угорських груп в Ужгороді. Тепер практично кожен у місті: або носій мови, який розмовляє угорською, або той, чиї предки розмовляли угорською мовою, або той українець, котрий хоче, щоб дитина опанувала мову сусідньої країни, – може знайти угорську групу в дитячому садку неподалік від місця свого проживання».

Йосип Резеш, виступаючи насамперед як батько, котрий живе в спальному районі, наголосив, що записати дитину до дитячого садка в Ужгороді важко, а ще складніше – до закладу з максимально хорошими умовами. «Я радий, що завдяки підтримці угорського уряду з’явилася можливість для розвитку ужгородських дошкільних навчальних закладів», – сказав він.

Директор дитячого садочка Віра Жменяк пригадала початок ремонтних робіт і подякувала за чудові умови та якісне обладнання, комп’ютерні установки, книжки, лего тощо. За її словами, інші групи також із задоволенням слухають, коли вчитель музики займається з угорською групою.

«Після закінчення дитячого садка багато українських родин записують своїх дітей до угорських шкіл. Уже 10 наших колишніх вихованців ходять до угорської школи або гімназії, троє з них пішли до першого класу цього року», – повідомила директорка, котра, як виявилося, теж володіє угорською.

Після відкриття пам’ятної дошки на стіні закладу, яка знаменує завершення ремонтних робіт, група дошкільнят виступила з невеликою програмою перед гостями, затим для них провели екскурсію по оновлених приміщеннях закладу.

* * *

Другим об’єктом став відремонтований ДНЗ № 26 в Ужгороді, де до гостей приєднався греко-католицький священник Пал Амбруш.

Дитячий садок побудувала швейна фабрика в 1968 році, а з 1994-го заклад утримує Ужгородська міська рада. Тепер тут функціонують 11 груп: одна угорськомовна, в якій займаються діти різного віку, одна ясельна та по три молодші, середні й старші.

У рамках реалізації Програми розвитку дошкільних навчальних закладів Карпатського басейну в садочку провели гіпсокартонні роботи, фарбування стін та стелі, заміну підлоги та міжкімнатних дверей, електрообладнання, умивальників, оновлення системи опалення, облицювання плиткою. Угорська група також отримала нові меблі та комп’ютер. Загальний обсяг інвестицій – 1 378 108 гривень.

«КМКС тісно співпрацює із Закарпатським угорськомовним педагогічним товариством. Використовуючи кошти Європейського Союзу, в рамках Програми «Східне партнерство» реалізовуємо в області різні проєкти з розвитку. У цьому бере участь і угорський уряд, що дає можливість для реалізації Програми розвитку ДНЗ на Закарпатті», – підкреслив Золтан Кулін. Він також додав, що навчання угорською мовою проводиться в 9 групах у 6 дитячих садках Ужгорода, але, якщо буде попит та згода керівництва, можливі подальші оновлення.

Директор ДНЗ Ольга Ковтик від імені колективу й батьків подякувала угорському уряду та організаціям-виконавцям за підтримку й висловила сподівання, що в майбутньому плідно співпрацюватимуть не лише установи, але й країни.

Відтак священник Йожеф Амбруш попросив Божого благословення для закладу та його вихованців.

Затим відкрили пам’ятну дошку на стіні садочка, і гості оглянули його оновлені приміщення.

Після офіційної церемонії Лівія Балог наголосила: «Товариство угорської культури Закарпаття (КМКС) присутнє в житті угорської громади краю не лише напередодні виборів. Протягом минулих п’яти років ми працювали над покращенням умов життя як угорських, так і слов’янських громад. Звісно, напередодні місцевих виборів ми просимо всіх виборців підтримати наші ініціативи, нашу роботу, депутатів, аби протягом наступних п’яти років ми могли працювати заради вас!»

Вікторія Рего/Rehó Viktória/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
З нагоди національного свята Товариство угорської культури Закарпаття організувало в Берегові прем’єрний показ фільму
17:05
Фінал ІІ (міського) етапу футзальних змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» в Ужгороді
16:39
«Чути дітей»: у Скансені відкрили виставку дитячих історій про життя під час війни
16:22
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин підбила підсумки творчого конкурсу
16:09
Під час профілактичних заходів серед водіїв мототранспорту на Закарпатті зафіксовано ряд порушень
15:55
У селі Бодалово відзначили річницю Угорської революції та визвольної боротьби 1848–1849 років
15:40
У Міжгір’ї розкрили угон автомобіля
15:26
До місцевих бюджетів Закарпаття перераховано понад 1,3 млрд гривень податків
15:15
У Мукачеві провели чемпіонат міста з шахів серед жінок
14:58
У Мукачеві у затриманого наркоторговця вилучено понад 200 доз «товару»
14:47
Всі новини