107104
15:37 12.102020

У Великій Доброні на Ужгородщині передали оновлену будівлю філії Дитячої школи мистецтв та творчості угорського народу

Життя 10722

Урочиста передача оновленої будівлі Дитячої школи мистецтв та творчості угорського народу «Туліпан Танода» (Tulipán Tanoda Magyar Népművészeti Iskola) відбулася 9 жовтня в селі Велика Добронь.

Під час заходу Ілдика Орос, президент Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ, засновника школи, у вітальній промові підкреслила, що школа мистецтв функціонуватиме як юридично окремий заклад, де вивчатиметься угорська культура. «Таким чином буде забезпечуватися систематичність, тут завжди будуть учителі, розклад. І я сподіваюся, що рано чи пізно ми зможемо викладати угорську народну культуру не тільки в дитячій школі мистецтв, але й інституті», – зазначила пані Орос.

Щодо мети створення школи, президент вишу пояснила: важливо, щоб діти змалку вивчали та цінували традиції своїх предків, а заклад створює можливості для цього.

У трьох філіях Дитячої школи мистецтв та творчості угорського народу – в Пийтерфолво, Берегові та Великій Доброні – вивчають народну музику і танці, ремесла. Зокрема у Великій Доброні наразі дітей навчають угорських народних танців, гри на скрипці та цитрі, а в оновлених приміщеннях буде створена гончарна майстерня.

Голова Ужгородського районного осередку ТУКЗ-КМКС Лівія Балог у своєму виступі зазначила, що і Закарпатський угорський інститут ім. Ф.Ракоці ІІ, і Товариство угорської культури Закарпаття, і Закарпатське угорськомовне педагогічне товариство мають на меті зберегти, дослідити та передати цінності угорської культури. «Вірю, що завдяки волі багатьох людей народна культура сьогодні знову цінується й наші діти з гордістю виступають зі своїми колективами з народною музикою і танцями», – підкреслила Лівія Балог. «Якщо для нашої молоді є цінністю те, що ми прагнемо зберегти, тоді наша спільна праця має успіх», – додала вона.

Після вітальних промов Андраш Коложі, пастор реформатської парафії, попросив благословення для оновленої частини будівлі та всіх присутніх.

Відтак Габор Шаркаді, консул Генерального консульства Угорщини в м. Берегові, Іштван Черничко, в.о. ректора Закарпатського угорського інституту ім. Ф.Ракоці ІІ, Василь Брензович, голова ТУКЗ-КМКС, а також Лівія Балог перерізали символічну стрічку на вході до будівлі.

Церемонія завершилася виступом вихованців Дитячої школи мистецтв та творчості угорського народу. Діти представили традиційні народні ігри під керівництвом викладача народних танців Денді Бадо та викладача гри на цитрі Каталін Мейсар.

CsA/Kárpátalja hetilap/Karpat.in.ua

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах