107090
10:00 12.102020

Чиста Земля починається з тебе: Дубриничі в стилі Zero Waste

Життя 6871

Команда-учасниця проєкту «Zero Waste School» з Дубринич, Перечинського району, організувала проєкт «Чиста Земля починається з тебе» для жителів свого села.

Протягом липня-жовтня 2020 року випускникам проєкту «Zero Waste School», який реалізовув Klitschko Foundation, вдалось втілити свій власний проєкт!

Четверо випускників проєкту створили команду “Zero Waste School. Дубриничі” та впроваджують екодружній спосіб життя серед населення. Для учнів, педагогів та жителів села були організовані лекції та тренінги про сортування відходів, соціальну відповідальність, екодружній спосіб життя та Цілі сталого розвитку. Для наймолодших учнів заняття проходили в ігровій формі. За допомогою ігор “Сортуй, планету рятуй” та “Ловись сміття велике й мале” діти ознайомились із правилами сортування сміття. До проєкту долучились вихованці старшої групи Дубриницького ЗДО, які вчились сортувати відходи на “Чарівній галявині” разом із героями мультфільмів: свинкою Пеппою та Фіксиками. Познайомились із екопригодами суперкомпанії.

У соціальній мережі Facebook учасники створили групу Zero Waste School Дубриничі до якої можна долучитись за посиланням https://www.facebook.com/groups/298222964685555. Всі бажаючі можуть пройти онлайн навчання в “Екоакадемії” (http://kf-ecoacademy.org) та отримати корисні інструкції по догляду за планетою і, звичайно, сертифікат.

Щоб запровадити роздільне сортування сміття, учасники команди власноруч виготовили різнокольорові контейнери для різних видів відходів та встановили їх у початковій та старшій школі. Окремі контейнери для збору ПЕТ пляшок були встановлені на території села. За місяць (під час челенджу “Липень без пластику”) вдалось зібрати більше тисячі ПЕТ пляшок, які були відправлені на станцію заготівлі втор сировини “Проєктна 3” в м.Ужгород. Щоб зменшити використання пластикових пакетів учні виготовили екосумочки з емблемою команди. Після послаблення карантину був проведений локальний проєкт “Zero Waste Green Day”. Все зібране під час акції сміття, команда ZWS Дубриничі відсортувала та відправила на вторинну переробку. За час реалізації проєкту, на вторинну переробку було відправлено близько 1000 кг втор сировини.

У вересні, на території Дубриницької школи та сільського парку, учні обладнали місця для компостування опалого листя. Учасники команди виступають проти спалювання опалого листя та забруднення атмосфери і закликають всіх жителів місцевості вести екодружній спосіб життя.

Цитата: “Супергерой живе у кожному з нас. Саме ми можемо змінити світ на краще. Памятайте: чиста Земля починається з тебе!”.

Для довідки:

Klitschko Foundation – благодійна організація, що розвиває громадянське суспільство в Україні. Через неформальну освіту підлітки і студенти опановують навички XXI століття, впроваджують здоровий спосіб життя, стають екологічно свідомими, беруть участь у міжкультурних обмінах, вчаться проєктному підходу у житті, навчанні та у майбутній професії. Випускники проєктів організовують освітні заходи для однолітків, таким чином стають амбасадорами змін у своїх містах і селах.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах