107086
12:49 12.102020

На Виноградівщині відкрили Центр професійного навчання ім. Егана Еде

Життя 7573

Відкриття Центру професійного навчання в с. Пийтерфолво відбулося в реформатській церкві.

Першим до присутніх звернувся пастор реформатської церкви села Аттіла Гуняді. Після цитування святого письма він зазначив, що кожен народився на Закарпатті не випадково, на то є воля Божа, щоб кожен сяяв серед людей у визначеному для нього місці.

Державний секретар з питань національної політики Угорщини Арпад Янош Потапі під час свого виступу повідомив, що радикальна зміна уряду Угорщини у 2010 році створила можливість для всіх людей угорської національності стати громадянами Угорщини. «Угорщина несе відповідальність і за тих угорців, які проживають за її межами», – підкреслив держсекретар. За його словами, професійне навчання було посилене на всій території Карпатського басейну, щоб кожен, хто отримає диплом у такому центрі професійного навчання, міг будь-де реалізувати себе. «Ці та подібні інвестиції ми втілюємо в життя заради молоді. Аби в майбутньому були люди з професійною кваліфікацією, готові зайняти наше місце, адже майбутнє належить молодим!» – підсумував державний секретар.

Виконуючий обов’язки ректора Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Іштван Черничко під час виступу наголосив, що відкриття Центру професійного навчання в Пийтерфолво надає багато можливостей для покращення інфраструктури, створення нових робочих місць та розвитку регіону.

Голова ТУКЗ-КМКС Василь Брензович, у свою чергу, підкреслив, що відновлення професійного навчання угорською мовою на Закарпатті є важливою справою, оскільки в області вже тривалий час не вистачає кваліфікованої робочої сили. «Служіть своєю працею своїм родинам та громаді», – зазначив він і побажав студентам успіхів і витримки.

«Господь не оминає увагою добрі справи. Незважаючи на економічну кризу, закон про освіту чи епідемію, що негативно впливають на наше повсякденне життя, ми не здаємося, ми рухаємось уперед!» – наголосила Каталін Шош, директор Центру професійного навчання ім. Егана Еде. За її словами, це дійсно особлива можливість для молодих людей, оскільки вони матимуть змогу опановувати професію у двох країнах.

«Сьогодні радісний день, бо наші діти нарешті будуть зайняті справою, зможуть освоїти професію», – наголосила Ілдика Орос, президент Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ. А в настанову майбутнім молодим фахівцям процитувала слова Альберта Ейнштейна: «Серед безладу знайдіть простоту, серед шуму – гармонію, серед труднощів – можливість».

Після цього відбулось урочисте перерізання стрічки та передача будівлі  Центру професійного навчання. Заклад отримав і фінансову допомогу в розмірі 1 800 000 форинтів, яку запропонувало керівництво Торгово-промислової палати області Феєр (Угорщина)  на подальший розвиток закладу.

Відтак перед присутніми виступили вихованці школи мистецтв з невеликою концертною програмою.

Давід Шімон/Simon Dávid/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах