107080
08:49 12.102020

У Центрі професійного навчання на Ужгородщині урочисто відкрили навчальний рік. ФОТО

Життя 2447

У Центрі професійного навчання ім. Егана Еде в с. Велика Добронь урочисто відкрили вже другий навчальний рік. Закарпатський угорський інститут ім. Ференца Ракоці ІІ надає освіту в партнерстві з двома закладами Угорщини – професійно-технічним училищем м. Матесалка та Північним сільськогосподарським Центром професійного навчання, професійно-технічною середньою школою. 

Урочистості відбулися в реформатській церкві села. Навчальний рік розпочали 83 першокурсники за спеціальностями: автомеханік, зварник, електрик, кухар, перукар-косметолог, оператор ІТ-систем та інженер сільського господарства.

Церемонія почалась із внесення історичних та національних стягів, прапора інституту, які в церкві розмістили студенти, одягнені в традиційні народні костюми села. Відтак присутніх привітав Андраш Коложі, пастор реформатської парафії.

Після виконання національного гімну до учасників дійства звернувся голова ТУКЗ-КМКС Василь Брензович.

«Угорці Закарпаття та їхні лідери після розпаду Радянського Союзу вирішили спробувати створити з руїн, що залишилися, будівлі для громади. Оглядаючись на минулі 30 років, можемо сказати, що нам це вдалося, адже лише в цьому селі досягнуто багато, свідками чого нині стали й ви», – зазначив політик. Він привітав рішення багатьох присвятити значну частину свого життя розвитку громади, що визначає сьогодення та майбутнє угорців Закарпаття. «Це було б неможливим без підтримки Угорщини», – додав пан Брензович.

«Ви маєте можливість розпочати професійне навчання. […] «Оберіть собі роботу до душі, і вам не доведеться працювати жодного дня у своєму житті», – так радив діяти китайський мудрець Конфуцій. Зверніть увагу на ці слова й запам’ятайте їх», – сказав голова ТУКЗ-КМКС студентам.   

Відтак першокурсники склали присягу, яку зачитав Марк Матей. Після цього студентів привітали в.о. ректора Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Іштван Черничко, директор Коледжу ЗУІ ім. Ференца Ракоці ІІ, Центру професійного навчання ім. Егана Еде Каталін Шош, директор навчального закладу – партнера з м. Матесалка (Угорщина) Янош Мадяр, директор Великодобронського центру професійного навчання ім. Егана Еде Янош Балог.

Каталін Шош під час свого виступу наголосила, що кожного року їй приємно потискати руку студентам, адже бачить, що її робота має сенс. «Цей заклад відіграє важливу роль також у побудові громади, оскільки, крім вивчення краєзнавства та законодавства про підприємництво, ви зможете налагодити корисні знайомства й посилити свою національну ідентичність, – зазначила вона й додала: – Якщо студенти гарно опанують обрану професію, робота стане задоволенням».

З огляду на епідемічну ситуацію ряд гостей, запрошених із Угорщини, привітали учасників урочистостей у листі.

Директор навчального закладу – партнера з м. Матесалка (Угорщина) Янош Мадяр наголосив, що зробить усе можливе, аби спільною роботою допомагати навчанню студентів.

«Ми можемо стояти тут, і ми тут стоїмо. Навіть якщо були відрізані від Угорщини сто років тому, навіть якщо за останні десять років влада зробила все можливе, щоб придушити в нас рідне слово, заборонити використання рідної мови. Але віра допомогла нам вижити», – зазначила Ілдика Орос, президент Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ.  Відтак наголосила: «Те, що ви обрали навчання на рідній землі, також означає, що ви до чогось прихильні, і це дуже важливо».

На завершення церемонії пастор Андраш Коложі попросив Божого благословення для закладу, студентів та всіх присутніх.

Олександра Чуга/Csuha Alexandra/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах