107077
08:37 12.102020

У Берегові освятили гуртожиток греко-католицького коледжу

Життя 5631

Нещодавно у Берегові відбулось урочисте освячення гуртожитку греко-католицького коледжу ім. Елемира Ортутая.

На початку церемонії мукачівський єпископ Ніл Лущак освятив прапори гуртожитку, а уповноважений міністра Іштван Грежа, декан Берегівського угорськомовного деканату греко-католицької церкви Закарпаття Ференц Демко та берегівський міський голова Золтан Баб’як відкрили табличку закладу, котрий розташований на вулиці Мігок.

Після перерізання стрічки Ніл Лущак та державний секретар з питань національної політики Угорщини Арпад Янош Потапі символічно передали гуртожиток берегівського греко-католицького коледжу.

Директор гуртожитку, священник Іштван Мароші, назвав цю подію важливою віхою в розвитку греко-католицького центру. У гуртожитку 22 кімнати. Наразі в 16 із них живуть 35 студентів. У будівлі будуть знаходитися, зокрема, офісні приміщення Закарпатської організації греко-католицької молоді, бібліотека та архів спадщини священника Іштвана Бендаса.

Іштван  Мароші висловив вдячність президенту Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Ілдиці Орос, берегівському міському голові Золтану Баб’яку, угорському уряду, зокрема держсекретарю Арпаду Яношу Потапі та уповноваженому міністра Іштвану Грежі за підтримку, а також усім, хто долучився до розробки плану та будівництва закладу.

Відтак Ніл Лущак та Іштван Мароші благословили будівлю, в якій, за їхніми словами, греко-католицька молодь розвиватиметься та навчатиметься під заступництвом великого сповідника Елемира Ортутая та блаженного єпископа Теодора Ромжі. Затим єпископ вручив подяки Каталіні Данч, Аттілі Товту та Маргаріті Ешпан за роботу над створенням гуртожитку.

Держсекретар Арпад Янош Потапі у своєму виступі пригадав момент закладення наріжного каменя під будівництво греко-католицького центру ім. Ортутая, «коли в нашій уяві постала не тільки майбутня будівля, але й майбутнє, де наступні покоління закарпатських угорців наповнюють життям гуртожиток, навчаються, розвиваються та зміцнюють угорську громаду Закарпаття». Він підкреслив, що угорський уряд з 2010 року в рамках реалізації Програми розвитку церковних інституцій долучився до реконструкції та будівництва понад 3000 церковних закладів.

Берегівський міський голова Золтан Баб’як підкреслив: для створення центру потрібно було докласти чимало зусиль, але із закладом м. Берегово стало більш цінним, цікавим, багатим  та привабливим. «Створення закладу є свідченням справжньої наполегливості, твердої віри в співпрацю та готовності підтримати, водночас відповідає любові Елемира Ортутая до рідного краю, своєї віри», – підкреслив Золтан Баб’як.

У рамках заходу студентка коледжу Брігітта Кірпа виконала музичну композицію на фортепіано, а Ніколетта Ковач зачитала кілька думок із щоденника священника Елемира Ортутая.

Присутній на заході пастор Янош Маргітич виступив від імені реформатської церкви. Він наголосив, що заклад є «фундаментом для будівництва», і висловив надію, що воно буде реалізуватися в любові та єдності.

«Без греко-католицької церкви неможливо уявити минуле, сьогодення та майбутнє Закарпаття», – зазначив голова ТУКЗ-КМКС Василь Брензович, висловивши сподівання, що незабаром буде збудовано весь комплекс будівель греко-католицького центру, котрий стане прикрасою Берегова та важливим плацдармом не лише греко-католицької церкви, а й усіх закарпатських угорців. 

Ласло Зубанич, голова Демократичної спілки угорців України, озвучив думки Ференца Югаса, які гарно характеризують закарпатських угорців: «Я вірю в силу Всевишнього, бо вірю в нас». Він наголосив, що без віри в себе та усвідомлення віри, ми не матимемо майбутнього.

 (G.R./Kárpátalja hetilap)

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах