107018
08:32 9.102020

Закарпатський угорський інститут збагатився науково-дослідною базою

Життя 4115

За участі Державного секретаря з питань національної політики Угорщини Арпада Яноша Потапі відбулось урочисте офіційне відкриття Високогірної науково-дослідної бази та майданчика для польових практик, що функціонуватиме на базі Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ в селі Липовець Перечинського району.

На церемонії відкриття сучасного закладу, який одночасно може прийняти 40 студентів, Президент інституту Ілдика Орос повідомила, що кілька років тому професор Іштван Буцко, завідувач кафедри біохімії вишу, запропонував подарувати свій заміський будинок та територію навколо нього інституту. «Ми з радістю прийняли цю пропозицію», – зазначила І. Орос. – Пізніше з’явилася можливість взяти участь у грантовому проєкті Державного секретаріату з питань національної політики для створення тут бази для польової практики».

Завдяки підтримці Угорщини інститут придбав і сусідню ділянку, згодом на місці сільського будинку професора побудували триповерхову будівлю.

«Ця будівля буде базою для польових практик студентів за спеціальностями: географія, біологія, хімія та туризм. Крім того, влітку тут можна проводити літні табори Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства або приймати дітей з Угорщини, в рамках програми «Без кордонів» (Határtalanul)», – підкреслила І. Орос. За її словами, база, розташована в чудовому природному середовищі, може слугувати місцем для проведення лісової школи. «Також існує можливість різнопланового використання бази і взимку, оскільки неподалік є гірськолижна траса», – зазначила вона.

За попередніми планами, перші студенти мають прибути на базу в травні наступного року.

Арпад Янош Потапі високо оцінив виконану роботу та плани вишу й наголосив: «Угорський  уряд продовжуватиме надавати всебічну допомогу інституту, Закарпатському угорськомовному педагогічному товариству та Товариству угорської культури Закарпаття (КМКС) для реалізації цілей, поставлених для розвитку тутешньої угорської громади». 

Іштван Черничко, в. о. ректора Закарпатського угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ, подякував усім, хто долучився до створення бази, зокрема, родині покійного професора Іштвана Буцка, угорському уряду та Ілдиці Орос, яка втілила мрію в життя. Також зазначалося, що, відповідно до рішення Наукової ради інституту від 27 серпня 2020 року, науково-дослідна база та місце проведення практичних занять у Липовці носитиме ім’я Іштвана Буцка.

Відтак, Янош Маргітич, реформатський пастор коледжу, попросив Божого благословення на новий заклад, а Пейтер Скоропадський, греко-католицький священник, освятив будівлю.

Участь у церемонії відкриття взяв і Євген Буцко, керівник Центру інтервенційної нейрорадіології лікарні Феофанія м. Київ, син професора Іштвана Буцка. Відомий медик повідомив, що його батько придбав сільський будинок та землю, подаровані інституту, на початку 1990-х.  За його словами, батько часто приїздив сюди, досліджував гірську природу.

Будинок слугував родині базою, куди її члени їздили відпочивати. Десять років тому Євген Буцко також досліджував тут дику природу потоку, де знайшов швидку форель і раків, справжнього благородного рака, який колись був поширеним у водах Закарпаття, але був знищений раковою чумою на початку минулого століття. Сьогодні цей вид можна зустріти лише в найменших гірських потоках. Він також розмірковував про вирощування лікарських трав, оскільки клімат тут придатний не лише для місцевих трав, а й для далекосхідних та сибірських. Тепер він був зворушений, побачивши, яка чудова база «виросла» з-під землі на подарованій території, де студенти інституту зможуть займатися серйозною науковою роботою, оскільки ця місцевість ідеально підходить для студентів біологів та географів.

Участь в урочистій церемонії також взяли Генеральний консул Угорщини у м. Ужгород Йожеф Бугайла, Генеральний консул Угорщини у м. Берегово Матяш Сіладі, голова ТУКЗ-КМКС Василь Брензович, директор телеканалу «TV21 Ungvár» Золтан Кулін та керівництво інституту.

Жолт Бадо/Badó Zsolt/Kárpátaljahetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах