106993
13:55 8.102020

Завдяки угорському фінансуванню оновили ще три дошкільних навчальних заклади Закарпаття

Життя 6234

Садочки Ужгорода, Перечина та Великого Березного отримали значну модернізацію завдяки програмі угорського уряду з «Розвитку ДНЗ Карпатського регіону». Загалом на Закарпатті вже передано 86 оновлених дошкільних навчальних закладів. У рамках ІІ етапу програми проведено капітальний ремонт приміщень, придбано необхідні меблі та іграшки.

Навчально-виховний комплекс «Гармонія», що в Ужгороді, нараховує три дошкільні дитячі групи, серед яких одна угорськомовна, де навчаються дітки різного віку. Крім того, в одній будівлі з садочком функціонує й загальноосвітня школа. Завдяки програмі вдалося відремонтувати кімнати угорськомовної групи, замінити підлогу, двері, електрообладнання, провести ремонт санвузлів, придбати нові меблі.

На передачу оновленого садочка прибув Янош Арпад Потапі, держсекретар Угорщини. Він розповів, що програма «Розвитку ДНЗ у Карпатському регіоні» вже пройшла кілька етапів, наразі триває активна робота у ІІІ етапі та підготовка до IV, головна мета якого доповнити необхідними фінансовими вливаннями проєкти, що поки не були реалізовані.

«Потреба у збільшенні кількості угоськомовних груп постала вже давно, адже чимало змішаних сімей хотіли б віддати свою дитину у садочок та й українські родини бачать тільки перевагу у вивченні ще однієї мови у дошкільному віці. В таких закладах дітей знайомлять з культурою та традиціями, які неможливо почерпнути з книг. Сподіваємося, що завдяки нашій програмі дітки зможуть навчатися у хороших умовах, адже вони – наше майбутнє», – додав держсекретар.

Василь Брензович, голова ГО «ТУКЗ – КМКС», що теж активно долучається до роботи програми в нашому краї зауважив, що ініціатива відкриття угорськомовної групи в НВК «Гармонія» прийшла від керівництва та викладацького складу закладу, не очікуючи підтримки зі сторони. А зараз в рамках програми вдалося допомогти їм з модернізацією – забезпечити малечі ще кращі умови для навчання.

«Закарпаття поліетнічний край, де в мирі та злагоді проживають представники різних національностей, а знання кількох поширених тут мов стане тільки перевагою. Всі ми знаємо, що найлегше іноземну мову можна вивчити в дитячому віці, однак для цього необхідно створити належні умови. Тому дякую за таку допомогу уряду Угорщини та Ілдиці Орос, голові Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства, яка безпосередньо займалася деталями при проведенні ремонтних робіт», – наголосив Василь Брензович.

Директор закладу Марина Карпинець подякувала гостям за щедру допомогу та розповіла, що угорськомовна група тут функціонує вже чотири роки. Крім того, висловила сподівання, що тісна співпраця продовжиться й надалі.

На урочистій передачі перечинського садочка «Веселка» Ілдико Орос розповіла, що це великий крок для населеного пункту, адже ще 100 років тому тут жили представники різних національностей. Однак зараз жодна з них не має власного освітнього закладу у цьому регіоні.

«Це сумно, проте такі реалії нашого життя. Саме тому я пишаюся проведеною роботою, адже зараз дітки Перечина мають можливість вивчати угорську мову в хорошому навчальному закладі, знайомитися з культурою та традиціями своїх предків. Це хороший початок, адже у перспективі можна почати викладання угорської мови й у початковій школі, як іноземну чи факультативно», – додала пані Ілдико.

Цікаво, що закладу дошкільної освіти «Веселка» у вересні 2017-го виповнилося 50 років. Зараз у закладі функціонують 6 груп, у яких виховують 128 діток. Усі групи пофарбовані кольорами веселки та носять відповідні назви. Завдяки програмі «Розвиток ДНЗ Карпатського регіону» у закладі провели внутрішні оздоблювальні роботи у двох групах, замінили підлогу, вікна та двері, встановили нові радіатори, а також передали нові меблі.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
75 700 грн на лікування 4-річного Данила Кравченка зібрали під час благодійного аукціону в Ужгороді
09:21
В Ужгороді поліція затримала зловмисника, який у себе в квартирі задушив 23-річну жительку Київщини
09:03
За 5000 доларів США переправили до Словаччини військовозобов’язаного – на Закарпатті затримали організаторів
08:53
Краєзнавчий музей Перечина поповнився новими експонатами
08:39
В Ужгороді розшукали маленького хлопчика
16:55
На Мукачівщині обрали запобіжні заходи двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та боєприпаси
16:27
ПрАТ «Закарпаттяобленерго» закликає перевіряти інформацію про застосування графіків відключення електроенергії
16:03
Відбувся чемпіонат Закарпаття з класичних шахів
15:45
Майже 19 тисяч компаній переїхали по Україні від початку повномасштабної війни
15:31
Віктор Микита у Будапешті зустрівся із представниками Державного самоврядування українців Угорщини та лідерами української громади
15:11
Всі новини