106975
09:43 8.102020

У Виноградові відзначили День пам'яті мучеників Арада

Життя 3883

У місті Виноградові меморіальні заходи на честь героїв Угорської революції 1848–1849 років відбулися на подвір’ї школи, котра носить ім’я Жигмонда Перені, біля його погруддя.

Учасників заходу привітав голова виноградівського осередку ТУКЗ-КМКС Золтан Кудрон: «З часу тих сумних подій минуло понад 170 років, проте героїв ми пам’ятаємо досі. Вони вселили в наші душі іскру надії та бажання до дій, що досі гріє наші серця. У наші дні […] ми маємо довести, що гідні називати себе нащадками героїв», – зазначив він, наголошуючи на важливості виборів 25 жовтня. «Маємо вирішити, яким буде наше майбутнє, ставка – наше існування», – підкреслив З.Кудрон.

Після тематичної пісні у виконанні Емілії Параски, учениці школи, присутні поклали вінки до погруддя Ж.Перені.

«Угорці у всьому світі сьогодні відзначають День пам’яті мучеників Арада. Тут, на Закарпатті, ми відвідуємо місця, де встановили меморіали барону Жігмонду Перені, уродженцю нашого краю. Я радий, що 30 років тому ТУКЗ-КМКС відреставрувало пам’ятник Перені. Сьогодні ми поклали вінки до меморіальної дошки на оновленому будинку, де народився барон. Ці люди були мучениками, пожертвували життя за принципи, за угорську свободу. Угорській нації не завжди потрібні мученики, але вона завжди повинна робити те, що необхідно для її виживання. На Закарпатті тепер це неабияк актуально, і наступне, що нам потрібно зробити, – це прийти на вибори 25 жовтня і проголосувати за угорську свободу», – наголосив Василь Брензович, голова ТУКЗ-КМКС під час заходу.

«Боротьбу за незалежність і справедливу систему в 1848–1849 роках угорці вели спільно з представниками інших націй, – сказав журналістам після заходу заступник голови ТУКЗ-КМКС Йосип Борто. – Після придушення революції здавалося, що все втрачено. Проте це не так. Адже в серцях угорців спалахнуло прагнення свободи та справедливості. Посилилися угорська ідентичність і національна згуртованість. У різні віки за свободу та справедливість потрібно було боротися по-різному, іноді доводилося виходити на поле бою й ризикувати своїм життям. Нині цього вже не потрібно робити, однак є потреба в спільній роботі. Мужність і мудрі дії необхідні й сьогодні. Тут, на Закарпатті, ми теж боремося, бо маємо відстояти свої вже існуючі права! […] На місцевих виборах повинні показати, що ми сильні та згуртовані, що матимемо представників в органах місцевого самоврядування і зможемо впливати на рішення, які там прийматимуться. Ми повинні взяти власну долю у свої руки!» – зазначив Йосип Борто.

CsA/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини