106949
16:09 7.102020

У Тячеві також ушанували пам'ять мучеників Арада

Життя 2866

6 жовтня в Тячеві у вузькому колі вшанували пам’ять арадських мучеників.

На урочистому вшануванні пам’яті мучеників біля пам’ятника Лайошу Кошуту берегівський віце-консул Мігай Андраш Беке зазначив: «Окрім 13 арадських мучеників, того ж дня був страчений і відповідальний прем’єр-міністр Лайош Баттяні». За словами консула, австрійці ніколи не пробачили угорців за те, що їхня армія склала зброю не перед австрійською армією, а перед росіянами. «Австрійці навмисно зробили 6 жовтня днем жалоби для угорської нації. Незважаючи на передбачення Гердера, ми вже тисячу років знаходимося на карті Європи як одна з найстаріших держав», – наголосив Мігай Андраш.

«6 жовтня ми вшановуємо пам’ять солдатів, для яких вірність і свободолюбство були першочерговими, незалежно від їхньої національності, і які за все це прийняли смерть», – наголосив Йожеф Шорі, голова верхньотисянського осередку ГО «ТУКЗ – КМКС». Для Тячівської громади наші національні свята й ушанування пам’яті також означають зміцнення угорської ідентичності та сили згуртованості нашої громади. Щороку місцеві жителі кладуть вінки до пам’ятника Лайошу Кошуту, додав він.

Голова тячівського осередку ГО «ТУКЗ – КМКС» Шандор Кекеші щодо вшанування пам’яті сказав таке: «Ми знаємо, що мученики пожертвували власним життям заради нації. У наших серцях цей день жалоби означає те, що ми є одним цілим і в будь-якому разі повинні залишатися одним цілим».

На вшануванні були присутні представники угорських організацій та установ місцевої громади, а також Консульства Угорщини в м. Берегові.

Váradi Enikő/Kárpátalja hetilap/Karpat.in.ua

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах