106938
12:51 7.102020

Понад мільйон жертв: в Україні та світі друга хвиля коронавірусу

Життя 7044

Із початку пандемії кількість жертв коронавірусу COVID-19 перевищила один мільйон людей. Про це свідчать дані Університету Джона Гопкінса, чия мапа відображає кількість хворих і жертв коронавірусу по всьому світу.

Половина жертв припадає на чотири країни: США – понад 20% від загальної кількості померлих, Бразилію – понад 14%, Індію –  майже 10%, Мексику – майже 8%.

Водночас офіційну статистику жертв, надану Іраном та Китаєм, де від коронавірусу, за офіційними даними, померли 4 739 людей, неодноразово ставили під сумнів.

Науковці не очікують зменшення кількості жертв пандемії найближчим часом.

– Ми не бачимо, щоб рівень смертей знижувався, – сказала BBC медична дослідниця Ненсі Бакстер, керівниця Melbourne’s School of Population and Global Health. – Від 18 травня у світі зафіксували понад тисячу смертей на день, і скидається на те, що, поки Covid-19 беруть під контроль в одному місці –  він виходить із-під контролю в іншому. Тож, на жаль, ми остерігаємося подібного числа смертей, аж поки не розроблять і не почнуть використовувати вакцину.

Низка країн Європи вдається до нових заходів із протидії коронавірусу, в той час, як кількість інфікованих COVID-19 зростає. Зокрема, Франція переживає стрімке збільшення числа нових випадків – лише за вихідні зафіксовано 30 тисяч.

У Парижі від 5 жовтня мають зачинитися бари і кав’ярні, влада планує оголосити деталі обмежень.

Ресторанам дозволять залишатися відчиненими, але за умови скороченого графіка роботи і вимоги реєструвати дані клієнтів. Також наполегливо заохочуватиметься робота з дому.

Дані регіонального агентства охорони здоров’я ARS засвідчують, що кількість нових випадків коронавірусу в Парижі залишається понад 250 на 100 000 людей, а хворі на COVID-19 займають понад 30 відсотків ліжок відділень інтенсивної терапії.

Інші великі французькі міста, включаючи Лілль, Ліон, Гренобль і Тулузу, також наближаються до цього порогу.

Тим часом у Нью-Йорку, який раніше був епіцентром пандемії в США, мер оголосив 4 жовтня, що дев’ять районів міста, швидше за все, знову закриються пізніше цього тижня.

Обмежувальні заходи, як очікують, призведуть до закриття деяких підприємств, а також шкіл, і вплинуть на близько 500 тисяч людей у Брукліні та Квінзі, де спостерігається різкий спалах кількості нових випадків COVID-19.

Варто зазначити, що на коронавірус захворів і Президент США Дональд Трамп – за місяць до призначених на 3 листопада президентських виборів. 

Водночас Велика Британія запровадила обмеження на соціальні зібрання, і майже третина 66-мільйонного населення країни опинилася під дією карантинних обмежень.

У частковому локдауні опинився Мадрид і регіон довкола нього в Іспанії. На території живе понад шість мільйонів людей.

На тлі сплеску випадків COVID-19 уряд Чехії оголосив надзвичайний стан, починаючи з 5 жовтня, з новими обмежувальними заходами.

Тим часом в Україні кілька днів поспіль фіксували рекордну кількість випадків COVID-19 – 4 661, повідомила Рада національної безпеки та оборони.

Загалом за час пандемії кількість випадків коронавірусної хвороби сягнула 222 322. Померли 4 353 людини, одужали – 98 737.

Найбільше людей хворіє в Києві (15 974), Харківській області (15 347) та на Львівщині (12 679).

В Україні заповненість ліжок для хворих на COVID-19 становить понад 50%, повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

«На сьогодні у лікарнях перебувають 16 076 хворих із підтвердженим діагнозом та пацієнтів з підозрою на COVID-19», – сказав Степанов на брифінгу.

Міністр охорони здоров’я вважає, що цього тижня Україна перетне позначку в 5 тисяч нових випадків захворювання на COVID-19 за добу.

За словами Степанова, треба переглянути ставлення до протиепідемічних правил, щоб не допустити зростання кількості хворих.

– У нас напружена ситуація, але вона не є критичною. Щоправда з тим ставленням, яке в нас є на сьогодні до правил нової реальності, ми будемо дуже стрімко зростати. На минулому тижні у нас більше 4,5 тисячі. Практично впевнений, що цього тижня ми перейдемо позначку в 5 тисяч, виходячи з нашого ставлення. Статистика може зростати далі, – заявив міністр.

Цікавим є те, що, до прикладу, в Чернівецькій області вже зафіксовано майже 20 випадків повторного інфікування COVID-19. Про це повідомляється на сторінці Чернівецької облдержадміністрації. При чому, як йдеться в повідомленні, хвороба у буковинців протікала не завжди в легкій формі. 

Від понеділка, 5 жовтня, в Україні набув чинності новий розподіл регіонів, відповідно до темпів поширення коронавірусної хвороби COVID-19.

Таке рішення ухвалила Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій на позачерговому засіданні 1 жовтня.

Із півночі 5 жовтня на 14 днів до «червоної» зони потрапили два міста:

Тернопіль Тернопільської області; Канів Черкаської області. 

Київ залишається в «жовтій зоні».

Місто Ужгород, Перечинський та Ужгородський райони Закарпатської області потрапили до «помаранчевої» зони. 

У свою чергу, на Банковій упевнені, що ситуація з COVID-19 в Україні контрольована.

– Деякі місцеві чиновники, женучись за швидкими політичними дивідендами, на жаль, забувають, що життя людини – це найдорожче. Безумовним фактором було літо, люди трохи розслабилися. Все це призвело до зростання. І плюс – початок осені. Це завжди зростання інфекційних захворювань, грип, – каже керівник Офісу президента Андрій Єрмак. – Але я впевнений, що ми пройдемо це. Ми не розслабляємося ні на хвилину. Все перебуває під жорстким контролем, моніториться. І якщо виникають якісь проблеми, то одразу знаходяться рішення. 

Він зауважив, що так званої другої хвилі поширення коронавірусу не вдається уникнути багатьом країнам.

– Її не вдалося уникнути нікому в цьому світі. Сьогодні друга хвиля спостерігається практично в усіх країнах. Є різні тенденції, причому в деяких країнах, де була дуже висока і, скажімо, трагічна ситуація під час першої хвилі, на превеликий жаль, (це) повторюється і під час другої. Тому це загальна тенденція, – додав керівник Офісу президента.

Експерти кажуть, що COVID-19 буде з нами, поки не з’явиться вакцина. Тож поки у громадських місцях (магазини, громадський транспорт) рекомендують носити захисну маску, не торкатися руками обличчя, дотримуватися дистанції не менше, ніж 1,5 м одне від одного, а також часто мити руки та користуватися антисептиком. Якщо ви відчуваєте ознаки захворювання, зверніться до сімейного лікаря та самоізолюйтеся.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді говорили про потенціал міст України та Словаччини
18:13
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, з 18 квітня по 1 травня обмежать рух автомобілів по вулицях Університетська та Перемоги
16:12
Громада Закарпаття співпрацюватиме із громадою Донеччини
15:51
Набір до патрульної поліції Закарпаття триває
15:31
Десятьом громадянам України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави
15:19
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників
14:53
Міжнародна наукова конференція на факультеті міжнародних економічних відносин в УжНУ
14:43
У Мукачеві завершується прийом заявок на участь у конкурсі піаністів
14:20
Закарпатській судовій охороні провели практичне заняття щодо виявлення зброї
13:50
Задушив до смерті: ужгородець, якого підозрюють у вбивстві мешканки Київщини, перебуватиме під вартою
13:36
Всі новини