106905
14:22 6.102020

На Закарпатті відбувся дводенний онлайн-семінар для міських, селищних і сільських рад ОТГ

Життя 2505

Міжрегіональна і міжмуніципальна співпраця країв і міст-побратимів Чехії і Закарпаття має історичні корені, адже територія нашої області з 1919 по 1939 рр. входила до складу утвореної після Першої світової війни Чехословаччини – однієї з найрозвиненіших і демократичних країн тодішньої Європи періоду між двома світовими війнами. Впродовж останніх 10-15 років п’ять країв (регіонів) і понад 20 міст Чехії активно співпрацюють саме із закарпатськими громадами та регіональною владою і містами, селами та селищами Закарпаття у сферах регіонального та місцевого розвитку.

Свій вклад у співпрацю із Закарпаттям віднедавна вирішила здійснити і Асоціація міст та громад Чеської Республіки, отримавши для цього грантовий проєкт ЄС. Серед інших завдань і заходів цього проєкту ЄС – передача досвіду децентралізаційної реформи та муніципального розвитку місцевим радам Закарпаття, для яких у 2020 році саме і завершується найбільш тривалий, перший етап реформи у місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою в Україні, що тривав з 2015 по 2020 рр.

Звісно, коронавірусна пандемія внесла свій вклад у способи передачі такого досвіду – з переходом до дистанційних форм комунікацій у зв’язку з карантинними обмеженнями та неможливістю здійснення транскордонних поїздок експертів і практиків місцевого самоврядування Чехії.

Тому Закарпатське РВ АМУ на пропозицію чеських колег погодилось організувати аудиторію для онлайн-семінару 5 і 6 жовтня 2020 року у дообідній час.

Онлайн-семінар 5 жовтня відкрив і привітав Надзвичайний і Повноважний Посол України у Чеській Республіці Євген Перебийніс.

Зокрема він зауважив, що розвиток міжрегіональної і міжмуніципальної співпраці громад Чехії і України є пріоритетом у багатосторонній діяльності Посольства України у Чеській Республіці. І саме тепер досвід Чехії у здійсненні свого часу децентралізаційної реформи – як позитивний, так і негативний – дуже потрібен міським, селищним і сільським громадам України.

Модератором і організатором онлайн-семінару та керівником секції регіонального розвитку та зовнішніх зв’язків Асоціації міст і громад Чехії Яном Легейчиком відповідно до Програми слово для цікавих і змістовних презентацій почергово надавалось досвідченим практикам і експертам-лекторам з актуальних питань муніципального управління. Учасники з муніципалітетів Закарпаття тут же в онлайн-режимі письмово задавали запитання.

Зокрема, виступи-презентації 5 жовтня онлайн-семінару були присвячені питанням:

– Результатам децентралізаційної реформи у Чеській Республіці

– Проблемам формування бюджетів чеських муніципалітетів

– Стратегічному плануванню розвитку міст і громад Чехії

– Проблемам поводження з твердими побутовими відходами та вирішенню інших екологічних проблем муніципалітетів Чехії.

На 6 жовтня чеськими організаторами заплановано розглянути такі актуальні проблеми із залученням відповідних експертів:

– Наступні кроки співпраці між селами та містами (муніципалітетами) Закарпаття і Чехії.

– Механізми, інструменти та міжнародні програми фінансування міжмуніципальної співпраці партнерів в контексті чесько-українського співробітництва.

– Співпраця з чеськими партнерами на місцевому рівні і можливості програм фінансування Чеської Республіки та країн «Вишеградської четвірки».

Окрему презентацію щодо узагальнення результатів децентралізаційної реформи в Україні і на Закарпатті станом на 2020 рік організатори запланували здійснити на початку онлайн-семінару 6 жовтня виконавчому директору і консультанту Закарпатського РВ АМУ Олегу Лукші.

Очікується, що онлайн-семінар від Асоціації міст та громад Чеської Республіки за підтримки Закарпатського РВ АМУ надасть потужний імпульс активізації чесько-українського міжмуніципального співробітництва, зокрема і на Закарпатті, яке на практиці реалізовуватиметься уже після місцевих виборів в Україні 25 жовтня 2020 р. у новообраних 64-х територіальних громадах, інформує Закарпатське РВ АМУ.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах